Ekonomija

Inovator Perica Stojanović iz Golemog sela kod Vranja sebi napravio nov traktor

Dok je, ne tako davno, Perica Stojanović iz Golemog sela kod Vranja popravljao jednu staru mašinu, rodila se ideja da sam sebi napravi mini traktor koji bi koristio prilikom obrade zemlje.
 – Taj projekat sam u svojoj glavi pune dve godine razrađivao do detalja. Toliko sam  to dobro isplanirao da nije bilo potrebe da i jedan detalj nacrtam na papiru.
Imao sam ideju i nacrt u glavi, a sve neophode delove za traktor pri ruci.
Znao sam da ne može ništa da krene po zlu i da ću da napravim traktor koji će odlično da funkcioniše – priseća se Perica.
Njegov traktor počeo je da dobija prve obrise kada je “lombardiev” motor od 14 konjskih snaga, spojio sa četvorostepenim menjačem od “lade nive”, diferencijalom od  “fiata” i točkovima od kardanske prikolice.
Masku za traktor napravio je od limenih buradi, a neophodan ram od gvožđa koje mu je ostalo kada je pravio metalnu ogradu.
Njegov traktor se ne pali na ključ, nego potezom na kanap. Svoju mašinu opremio je i plugovima, a kada je sve bilo gotovo odvezao se do svoje njive gde je povukao i prvu brazdu.
Perica uvek izazove veliku pažnju prolaznika. Oni  zatraže od njega da zaustavi traktor kako bi ga bolje zagledali. A kada vide o kakvom malom remek delu je reč, oni odmah upitaju za cenu.
On dodaje da traktor nije na prodaju jer je napravljen isključivo za svoju dušu.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply