Ekonomija

MMF: Pandemija će uzrokovati veću štetu od očekivane

Pandemija koronavirusa uzrokuje širu i veću štetu ekonomskoj aktivnosti nego što se pre mislilo, objavio je Međunarodni monetarni fond.

MMF je objavio da će se globalna proizvodnja smanjiti za 4,9 posto, što predstavlja puno više nego smanjenje od tri posto u aprilu.

Oporavak u 2021. godini, takođe, će biti slabiji, s prognozom globalnog rasta od 5,4 posto za godinu dana u odnosu na 5,8 posto na osnovu aprilske prognoze.

Iako su se mnoge ekonomije počele ponovo otvarati, MMF tvrdi da će jedinstvene karakteristike mera izolacije i fizičke distance negativno uticati i na investicije i na potrošnju.

Napredne ekonomije posebno su teško pogođene. Očekuje se da će se američka proizvodnja smanjiti za osam posto, a ona u eurozoni za 10,2 posto u 2020. godini, što je za više od dva postotna boda lošije od aprilske prognoze, objavio je MMF.

Latinoameričke ekonomije, gde broj zaraza i dalje raste, zabeležile su veće ekonomske padove, a očekuje se da će se ekonomija Brazila smanjiti za 9,1 posto, Meksika za 10,5 posto i Argentine za 9,9 posto u 2020. godini.

Kina, gde su se preduzeća počela ponovo otvarati u aprilu i gde su nove infekcije  minimalne, jedina je od većih ekonomija za koju se očekuje u 2020. godini pozitivan rast, a sad se prognozira rast od jedan posto u poređenju s 1,2 posto prema aprilskoj prognozi.

MMF navodi da će biti potrebno više političkih aktivnosti vlada i centralnih banaka, kako bi se podržala radna mesta i preduzeća da bi se ograničila dalja šteta i ubrzala faza oporavka.(Fena)NovaSloboda

Categories: Ekonomija

Leave a Reply