Ekonomija

EU otvara granice 1. jula, zabrana ulaska Amerikancima, Rusima i Brazilcima

Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju  granice nakon  meseci  koronavirusnih ograničenja, spremne su sprečiti Amerikance da uđu na teritoriju EU, jer SAD nisu uspele kontrolisati  širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika, u koji je uvid imao New York Times.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima  iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi New York Times, bila  snažan udarac američkom prestižu u svetu i predsedniku Donaldu  Trumpa. U SAD ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih,  što je  više nego bilo u kojoj drugoj državi u svetu.

Evropska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posetilaca na osnovu načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju  pandemije koronavirusa. Obe liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju, poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju SAD i druge zemlje, koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz SAD i ostatka sveta  su od sredine marta isključeni iz poseta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili “primarna putovanja” .Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sledeće sedmice, pre nego što se EU ponovo otvori 1. jula.(Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply