Ekonomija

Na evropskim berzama u utorak ujutro porasle cene deonica

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cene deonica porasle, nadoknadivši veći deo gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio rast cena deonica na Wall Streetu, upekos rastu broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u i drugim zemljama.

I na azijskim su berzama cene deonica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 22.618 bodova.

Na samom početku trgovanja, azijski su indeksi bili u minusu jer su ulagače zabrinuli odgovori Petera Navarroa, savetnika u Beloj kući, u intervjuu Fox Newsu, koji su naveli na zaključak da postoje problemi u vezi provođenja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Ali, kasnije je Navarro kazao da su njegove izjave izvučene iz konteksta, a intervenisao je i predsjednik SAD-a Donald Trump, poručivši da je trgovinski dogovor na snazi.

Zahvaljujući tome, tržišta su se oporavila, pa prate jučerašnji rast na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli oko 0,6 posto, dok je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, što se zahvaljuje znatnom rastu cena deonica u tehnološkom sektoru.

To je podržalo i ostale američke indekse, premda na tržištima vlada zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a i zemljama u svetu.

Desetak država na jugu i jugoistoku SAD-a izvestilo je o rekordnom rastu novozaraženih, pri čemu je u nekima zaraženo između 10 i 20 posto testiranih.

U petak i subotu u SAD-u je zabeleženo više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka aprila.

Broj zaraženih raste i u drugim zemljama, pa je u nedelju Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izvestila o rekordnom rastu slučajeva koronavirusa u svetu.

Uprkos tome, Larry Kudlow, ekonomski savetnik Bele kuće, kazao je da nema drugog talasa pandemije i da je malo verovatno novo šire zatvaranje aktivnosti u SAD-u.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača u nove podsticajne mere, s obzirom da je krajem prošle sedmice Demokratska stranka predstavila u Predstavničkom domu predlog zakona o ulaganjima u infrastrukturu u vrednosti od 1.500 milijardi dolara.

Vlada predsednika Donalda Trumpa priprema, pak, svoj plan ulaganja u infrastrukturu, a Trump je kazao i kako podržava ideju o drugom krugu pružanja finansijske pomoći Amerikancima zbog posledica koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa, svetske su berze polovinom marta pale na najniže nivcoe u više godina. Ali, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama vlasti širom sveta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki deo prethodnih gubitaka, prenosi SEEbz, NovaSloboda

Categories: Ekonomija

Leave a Reply