Društvo

Obeležena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

Danas je u Dolini heroja na Tjentištu obeležena 77. godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje tog istorijskog događaja ove godine obavljeno je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, te je izostalo masovnije okupljanje antifašista iz regiona.

Na spomen kosturnicu gde je sahranjeno više od tri hiljade antifašista, položeno je cveće i evocirane uspomene na vreme kada su partizanske jedinice uspele probiti obruč znatno nadmoćnijeg nacističko-fašističkog neprijatelja.

Iz Doline heroja upućene su poruke da ideje NOB-a trebaju biti inspiracija za okupljanje svih antifašista, te kako je tradicija antifašizma na ovim prostorima i više nego potrebna.

“Krajnje je vrijeme da se svi građani i narodi BiH i šire udruže u jedan antifašistički front  i okupe oko tri jednostavne stvari, slobode u najširem smislu te reči, jednakosti na svakom mestu i ravnopravnosti na svakom mestu i jedino tako sve razlike koje nam nameću naši protivnici kao glavne teme, otići će u zapećak i imaćemo srećniju budućnost”, kazao je predsjednik SABNOR-a BiH. Tokom neprijateljske ofanzive “Švarc” u maju i junu 1943., višestruko slabije partizanske jedinice suočile su se s oko 120.000 pripadnika nacističke vojske, ustaša, domobrana i drugih saradnika okupatora. Više od 7.000 partizana poginulo je tokom proboja iz obruča.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply