Društvo

KORONA PROMENILA SIMPTOME: Sve više zaraženih imaju ove dve TEGOBE

I dalje se radi o istom virusu, ali ne postoje precizni nalazi o tome zašto se kod nekih pacijenata javljaju problemi digestivnog trakta

U poslednje vreme sve više zaraženih koronavirusom ima stomačne probleme, poput proliva i povraćanja, umesto respiratornih poteškoća. Ovu informaciju koju smo nedavno čuli smo provjerili sa epidemiolozima članovima Kriznog štaba za Covid 19.

– Prije svega bitno je naglasiti da se radi o istom virusu Covid-19. Iako je, verovatno, donekle mutirao u proteklom periodu, i dalje je to isti virus. Opšti infektivni sindrom je nešto što karakteriše svaku zarazu. Kod koronavirusa to su najčešće bili problemi respiratornog trakta, kao što su kašalj, otežano disanje i slično. Takođe, javljala se i povišena temperatura. Međutim, tačno je da su se u poledneje vreme počeli javljati i simpromi u digestivnom, odnosno probavnom traktu, kojih nije bilo pre nekoliko meseci na početku pandemije, tako da sada imamo pacijente kod kojih se oboljenje manifestuje kroz simptome kao što su dijareja, povraćanje i slično. I dalje postoje pacijenti koji imaju respiratorne probleme, ali su se počeli pojavljivati i slučajevi sa smetnjama u probavnom sistemu.

Inače, prema rečima stručnjaka, još uvijek nije poznat tačan razlog za promenu simptoma kod zaraženih koronavirusom.

Moguće je da je uzrok u vremenskim prilikama koje su se promenile. Došli su topliji dani, tako da je to možda uzrok za promenu simptoma. Možda sve zavisi i od svake osobe pojedinačno, odnosno da je kod pacijenata sa probavnim problemima zapravo to takozvana tačka najmanjeg otpora, odnosno najosjetljiviji deo organizma. Međutim, još uvek nema nikakvih preciznih potvrda koje bi bile bazirane na istraživanjima, zašto je došlo do pojave novih simptoma.

Napominju da je došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom u poslednje vreme, ali da situacija još uvek nije takva da bi se mogla nazvati kritičnom. Izvor-foto: Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply