Ekonomija

Raste broj punjča za električne automobile, Kina i dalje na vrhu

Broj javno dostupnih punjača za električna vozila (EV) skočio je za 60 posto u 2019. godini, što je najveće povećanje u tri godine, te je nadmašilo prodaju električnih automobila, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U svom godišnjem pregledu Global EV Outlook, IEA je saopštila da je broj javnih lokacija za sporo i brzo punjenje dostigao 862.118 na globalnom nivou. Kina, koja je najveće svetsko tržište automobila, u ukupnom broju ima udel od 60 posto.

Punionice za brzo punjenje čine 31 posto ukupnog broja. IEA kao sporo punjenje definiše snabdevanje snage do 22 kilovata (kW), te su tada potrebni sati da se napuni baterija vozila. Brze punionice, uključujući Tesline, mogu napuniti vozila za nekoliko minuta.

“Kina nastavlja biti vodeća u predstavljanju javno dostupnih punionica, posebno brzih, koje su prilagođene gustim urbanim područjima s manjom mogućnošću privatnog punjenja kod kuće”, stoji u izveštaju.

Povećanje odražava napore za izgradnju kritične infrastrukture uoči očekivanog porasta prodaje električnih automobila, koji su u prošloj godini činili samo jedan posto globalne zalihe automobila, navodi IEA.

Iako se većina punjenja električnih automobila odvija kod kuće ili na poslu, uvođenje javne infrastrukture ključno je za uveravanje potencijalnih kupaca da ne postoji rizik da im se isprazni baterija.

Kao deo svog plana privrednog podsticaja, Nemačka je početkom juna najavila da će osigurati 500 miliona eura za podršku uvođenju privatnih punionica, kojih je trenutno 6,5 miliona širom sveta.

“To smatram prirodnim korakom u pravom smeru, ali ne i revolucijom s velikim pobednicima ili gubitnicima”, rekao je o nemačkom planu osnivač savetodavne kompanije za električnu mobilnost Comic Cat Thomas Daiber.

Kao i Tesla, dobavljači punionica uključuju britansko-holandsku grupu Shell, francusku Engie, nemačku E.ON, Volkswagen i ChargePoint, čiji deoničari uključuju Daimler, BMW i Siemens, prenosi SEEbiz.(Fena)NovaSloboda

Categories: Ekonomija

Leave a Reply