Društvo

Tramp NAREDIO Stejt Departmentu: Obezbedite poštovanje verskih sloboda širom planete

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je nedavno izvršnu uredbu kojom je Stejt Departmentu naložio da preduzmu konkretnije akcije u zemljama u kojima je primećeno kršenje verskih sloboda, opredijelivši 50 miliona dolara za podršku takvim naporima.

Izvršna uredba, nazvana „Unapređenje vjerskih sloboda u svetu“, nalaže Stejt Departmentu i američkoj Agenciji za međunarodni razvoj Ju-Es-Ejd (USAID) da finansiraju programe koji promovišu i štite verske slobode u inostranstvu.

Naredba takođe nalaže američkim diplomatama da, zajedno sa partnerskim zemljama, izraze zabrinutost zbog sve češćih primera verske diskriminacije, i ulože dodatan napor da takvo stanje poprave.

Potpisivanje je usledilo nakon što su predsjednik i prva dama posetili svetilište Jovana Pavla Drugog u Vašingtonu, prenosi The Hill.

Tramp je u uredbi istakao da je zaštita verskih sloboda “moralni i nacionalno-sigurnosni imperativ” te “spoljnopolitički prioritet Sjedinjenih Američkih Država”.

Naredba predsednika usledila je nakon objavljivanje godišnjeg izveštaja američke Komisije za verske slobode (USCIRF).

Reč je o nezavisnom, dvostranačkom savetodavnom organu vlade, zaduženom da na osnovu temeljnih analiza izvuče korisne zaključke i da preporuke za dalje političko delovanje.

Categories: Društvo

Leave a Reply