Društvo

Evo kojim Božijim anđelima je crnogorski režim srušio dom – monahinje nad ruševinama se mole za nas

Režim Mila Đukanovića je u novom izlivu brutalnosti prema pravoslavnom stanovništvu Crne Gore, srušio konak sestrinskog (ženskog) manastira Svetog Vasilija Ostroškog u mjestu Zoganje na Briskoj gori kod Ulcinja, gdje se nalazi Crkva Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. vijeka.

U obezbjeđivanju rušenja manastirskog konaka angažovana je Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), čija je hronika djelovanja prepuna raznovrsnih primjera brutalnosti. U reakcijama javnosti se ironično isticalo da je baš SAJ ”prava mjera” za ”formaciju” monahinja iz manastira.

Po svemu sudeći, a kako su istakli i pojedini analitičari, ovo je bio odgovor vlasti Crne Gore nakon odluke Crkve da nastavi litije, koje je najavio mitropolit Amfilohije za 14. jun.

”Monaški devstvenički priziv je (kao) sila Božija koja povuče čovjeka da cijelog sebe veže za Gospoda. Sila koja je poslata od Boga, ne kao prisilna, nego kao odgovor na silni i vanvremeni vapaj duše za njenim Tvorcem i Ocem.” ističe u knjizi ”Devstvenice – monahinje u istoriji Crkve, podvižnice Hristove ljubavi”, autora Mitropolita Amfilohija (Radović) i monahinje Amfilohije (Dragojević). Jučerašnjom akcijom, režim je pod plaštom akcije rušenja nelegalnih objekata, upravo njima, podvižnicama Hristove ljubavi, srušio budući dom. In$s, Foto: Jovan Markuš

Categories: Društvo

Leave a Reply