Društvo

Severna Koreja prekida telefonske linije s Južnom Korejom

Severna Koreja saopštila  je da će prekinuti telefonske linije s Južnom Korejom, kao prvi korak ka isključivanju svih kontakata sa Seoulom, izvestila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Već nekoliko dana, Severna Koreja optužuje  Južnu Koreju, preteći zatvaranjem međukorejskog ureda za vezu i drugih projekta ako Jug ne zaustavi aktiviste da šalju propagandne letke i druge materijale kojima se kritikuje vodstvo Pjongjanga, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Najviši vladini zvanicnici u Severnoj Koreji, uključujući sestru lidera Kim Jong Un-a, Kim Yo Jong i podpredsednika Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje Kim Yong Chola, odlučili su „da  rad prema Jugu treba temeljito okrenuti kao onaj  protiv neprijatelja “, prenosi KCNA.

Kao prvi korak, danas će, Severna Koreja zatvoriti linije komunikacije u međukorejskom uredu za vezu i vruće linije između dve vojske i predsedničkih ureda, navodi se u izveštaju.

U utorak ujutro, severnokorejski zvaničnici nisu odgovorili na rutinski dnevni poziv u uredu za vezu, niti na pozive na vojne telefonske linije, izjavila je na brifingu portparolka južnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Rutinski pozivi između Južne i Severne Koreje su osnovno sredstvo komunikacije.(Fena)NovaSloboda

Categories: Društvo

Leave a Reply