Društvo

Na mađarsko-srpskoj granici otkriveni tuneli za ilegalni ulazak migranata

Mađarska policija otkrila je tokom vikenda tunel ispod žičane ograde na mađarsko – srpskoj granici, te je u odvojenim akcijama sprečila ilegalni prelazak više od 300 migranata.

Tunel dužine 24 metra otkriven je u saradnji s vojskom u blizini mađarskog mesta Morahalom, a veruje se da je služio za ilegalni ulazak migranata u Mađarsku radi odlaska u zapadnu Evropu.

Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde otkriven u poslednjih godinu dana u tom regionu, prenosi RTS.

Granična policija uhapsila je 54 osobe, koje su pokušale preskočiti ili prerezati žičanu ogradu na mađarsko-srpskoj granici u vreme dok je 258 migranata zatečeno u pograničnoj zoni bez dokumenata.

Među njima najviše ih se izjašnjava kao Sirijci, ali ima i državljana Iraka, Irana, Afganistana i Palestinaca, navodi se.

Mađarska od kraja maja beleži veliki rast broja migranata, koji pokušavaju ilegalno ući u zemlje EU, a samo prošle sedmice bilo je gotovo 900 pokušaja nelegalnog prelaska.

Mađarski zvaničnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati odbranu Schengenske zone, kako bi onemogućila migrantima ilegalan ulazak na teritorij EU.

Osim na jeveru Vojvodine, pokušaji ilegalnog prelaska granice beleže se i na jugozapadu pokrajine, u hrvatsko – srpskom pograničnom području.

Sredinom maja, u okolini Šida raspoređena je specijalna i vojna policija radi, kako je navedeno, zaštite mesnog stanovništva od migranata.

Categories: Društvo

Leave a Reply