Kultura

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom programu Srbije!

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom programu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova.

„To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka „Tražim pomilovanje“, a u trećem izbor iz poezije“, rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor dr Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u „okvir epohe“.

Kakav je to Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja? Ko su njegovi članovi? Ko ga je osnovao?

Kako stoji na njihovom zvanično sajtu, “Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Republika Srbija osniva Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja radi praćenja, obezbeđivanja i unapređivanja kvaliteta i razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja, za obavljanje razvojnih, savetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju”. Zavod je osnovan u junu 2004. godine.

Organi Zavoda su Upravni odbor, Nadzorni odbor i direktor. Upravni odbor ima pet članova, od kojih su dva iz reda zaposlenih, a članove imenuje i razrešava Vlada. Predsednik Upravnog odbora je Đurđica Komlenović.

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih je jedan iz reda zaposlenih, njih imenuje i razrešava Vlada. Predsednik Nadzornog odbora je Zoran Milošević.

Direktor Zavoda rukovodi radom Zavoda i imenuje ga i razrešava Vlada Srbije. Mandatni period je pet godina. Direktor Zavoda je dr Zlatko Grušanović.

Koordinator komisije koja je radila predlog programa srpskog jezika i književnosti za gimnazije je Dejana Milijić Subić. Izvor; Agencije i portali

Categories: Kultura

Leave a Reply