Ekonomija

EKONOMIJA: Od sutra pocinje naplata nove putarine. Popust za Nišlije

Na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, od sutra (nedelja) u sedam sati ujutru, počeće da se naplaćuje putarina i iznosiće za automobile 410 dinara (Niš sever – Dimitrovgrad). Naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina biće puštene u rad 1. decembra, rečeno je Tanjugu u Putevima Srbije.

Takođe, sutra će početi da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa na jugu, pošto će biti ukinute naplatne stanice Niš i Doljevac, navode u Sektoru za naplatu putarine u Putevima Srbije . Vozači će zato moći bez zaustavljanja da dođu od Beograda do Preševa, na jugu Koridora 10, i tu plate putarinu, kao i od Beograda do Dimitrovgrada. Naplatne stanice Niš i Doljevac prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Putarina za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznositi 1.290 dinara (prva kategorija), dok će kamioni plaćati 7.720 dinara (četvrta kategorija).,
,Beograd – Preševo za automobile će biti 1.460 dinara, za kamione 8.750 dinara, Beograd – Niš jug ka Preševu 880 dinara za automobile i 5.280 dinara za kamione. Beograd – Niš sever ka Dimitrovgradu je 870 za automobile i 5.240 dinara za kamione, Niš sever – Dimitrovgrad 410 za automobile i 2.470 dinara za kamione i Preševo – Dimitrovgrad 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.,
,Naplatna stanica Niš istok će biti puštena u rad 1. januara i od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad će putarina za automobile iznositi 380 dinara. MEDJUTIM: JP „Putevi Srbije“ obaveštava građane i privredu da se na inicijativu građana Niša najavljena naplata putarine u zatvorenom sistemu od 1.12. 2019. u zoni grada Niša odlaže do daljnjeg, odnosno, do završetka izgradnje u potpunosti naplatnih stanica na isključenjima za Niš.

Od 1. Decembra u sedam sati, uspostavlja se zatvoreni sistem naplate putarine u punom profilu (šest traka). Od naplatne stanice Beograd do naplatne stanice Dimitrovgrad i od naplatne stanice Beograda do naplatne stanice Preševo. Zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup autoputu. Građani Niša neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.
Nplatne stanice Niš i Doljevac otvarene još daleke 1984. godine će sada biti ukinute. U zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje Nišlije mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug. Očekuje da vozači što više koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply