Ekonomija

NAŠ UGAO: Gde, kako i po kojoj ceni letovati? Gde je najskuplje?

Kako se bliži sezona godišnjih odmora i izbora destinacija za ljetovanjei pored toga što vremenske prilike I ne odaju takav utisak, građanima Srbije, a posebno jugo-istoka već godinama najpoželjnije destinacija za godišnji odmor su Grčka, Turska, Crna Gora, pa i Jadran. U ovom trenutku turističke agencije iz Jablaničkog. Pčinjskog, Niškog, Topličkog, Zaječarskog i Pirotskog okruga pripremile su različite ponude pa i za građane koji nisu “dubokog džepa”, i to na kredit. Ipak, najveći broj odlučuje se za bliže destinacije, i to svojim automobilom. Zbog blizine je Grčka obala najčešći izbor. Dok jedni preferiraju egej, prvenstveno Halkidiki, Olimpijsku regiju, Krit.., deo se odlučuje za Tursku ili pak Crnogorsko primorje, pa i Albaniju.                   

Da Hrvatska, gde su mnoge organizacije sa ovog dela Srbije imale svoja odmarališta, postaje preskupa za džepove južnjaka, potvrdili su turističke agencije i upošljenici sa ovog područja. Prema njihovu kazivanju, Jadran postaje sve nedostižniji, što znači još manje dostižana građanima s obzirom na to da su nam prosečne plate znatno niže. Prema njihovu računu, četveročlanoj porodici za sedam dana na moru potrebno je najmanje 2.500 KM ili gotovo tri prosečne bh. plate. Naime, smeštaj u dvema sobama s pogledom na more u Splitu za sedam dana plati ćete od sedam do 10 hiljada kuna (1.750 do 2.500 KM). Apartmani koje ćete za isto vreme platiti od četiri do šest hiljada kuna (1.000 do 1.500 KM) imaju pogled na more preko parkirališta i između dviju zgrada, a balkon je prostor od pola metra s dvemom stolicom na rasklapanje. Nakon cene smeštaja najvažnije su cene u vanpansionskoj ponudi – ležaljke, suncobrani, kafa, hrana i slično.              

U Grčkoj i Crnoj Gori, barem kako sad stvari stoje, cene ostaju na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cena primetan u Hrvatskoj. Tako prema agencijama, cene boravka na hrvatskoj obali su skočile između 5 i 15 posto. Kako biste iznajmili par ležaljki sa suncobranom u Hrvatskoj potrebno je izdvojiti između 20 i 40 KM. Cene hrane su slične kao i prošlog leta. Valja medjutim, reći da se kurs kuna nije značajno promenio. Izvor:Agencije I portal Za omiljene poslastice na plaži potrebno je izdvojiti između 5 i 6 KM, koliko košta palačinka, odnosno 3 KM za krofnu. Kugla sladoleda je 2 KM, dok je sok od pola litre 4 KM. Kafu ćete platiti 2 KM. Cene brze hrane s kisoka kreću se u razmaku od 1,60 KM za pecivo do 6 KM, koliko treba izdvojiti za komad pizze ili pljeskavice. Obrok u restoranu košta će vas najmanje 20 KM, a ako želite malo bogatiji ručak, za to je potrebno izdvojiti čak 200 KM. Poskupljenje je ove godine zaobišlo i Grčku te su cene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine. Za omiljeni grčki proizvod – giros, bi će nužno izdvojiti 2-2,5 evra. Ako se odlučite prezalogajiti u restoranima, bit će vam potrebno najmanje 5-8 evra po osobi, i to u jeftinijoj varijanti. Kafa košta od 1,5 pa do 3 evra, zavisno za koju kafu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 1,5 i 4 evra. Bočica vode od pola litre košta 0,5-0,70 evra, a ona od litre i pol od 0,85 do 1,70 evra. Cene ležaljke po osobi kreću se od 2 do 5 evra, a na plažama u Crnoj Gori njihova cijena ostala je ista te je za jednu potrebno izdvojiti od 2 i 7 evra, dok je cijena kafe između 1,2 i 3 evra. Za ručak je potrebno izdvojiti od 6 do 25 evra po osobi. . Izvor:Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Оставите одговор