Društvo

AKTUELNO: Većina Evropljana veruje da će se EU raspasti u sledećih 20 godina

Istraživanje koje je sproveo istraživački centar YouGov u 14 evropskih zemalja pokazalo je da većina Evropljana veruje da će se EU raspasti u sledećih 10 do 20 godina, prenosi The Guardian. Štoviše, najviše ispitanika koji imaju ovaj stav je u Slovačkoj i Francuskoj, kaže se u članku.

Uprkos činjenici da je Evropska unija dosegla rekordne visine u više od četvrt stoleća, više od polovine Evropljana vjeruje da će se EU u sjedećih 20 godina verojatno raspasti, piše The Guardian.

Ti su podaci dobiveni istraživanjem koje je sproveo istraživački centar YouGov Europskog veća za inostrane odnose u 14 evropskih zemalja: u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Austriji, Slovačkoj, Rumununiji, Grčkoj, Češkoj, Mađarskoj, Danskoj, Španiji i Poljskoj. Tokom ankete, većina ispitanika izjavila je da je kolaps Evropske unije u sledećih 10 do 20 godina “realna mogućnost”. Najviše ispitanika koji dele ovo mišljenje je u Slovačkoj, čak 66%.

Francuska je odmah iza Slovačke, gde je uoči predstojećih izbora za Evropski parlament stranka predsednika Emmanuela Macrona “En Marche!” zaostaje za Nacionalnim ujedinjenjem Marine Le Pen. 58% ispitanika iz Francuske izrazilo je mišljenje da će EU “verovatno propasti u sledećih 20 godina”.

Najmanje u propast Europske unije veruju u Švedskoj (44%), Danskoj (41%) i Španiji (40%).

Isto istraživanje pokazalo je probleme s blagostanjem Evropljana. Tako je, između ostalog, samo trećina Niemaca i četvrtina Francuza i Italijana izjavila da su do kraja meseca imali dovoljno novca za nužne troškove, piše The Guardian. Izvor:Agencije i portali

Categories: Društvo

Оставите одговор