Kultura

Književniku Branimiru Šćepanoviću uručena nagrada „Borisav Stanković“.

Književniku Branimiru Šćepanoviću u Beogradu je u petak uručena nagrada „Borisav Stanković“. Nagradu u vidu plakete u koži i bareljefa sa likom Borisava Stankovića, Šćepanoviću je u prostorijama Srpske književne zadruge u Beogradu uručio Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.                       

– Čast je primiti nagradu koja nosi ime Bore Stankovića, koji je srpsku književnost doveo u visine, a svoje rodno Vranje učinio od malog gradićaprestonicom ljudske strasti, snova, ljubavi i greha.   Bora je bio pisac koji je svojim knjigama obeležio ne samo svoje vreme, već i vreme ukupne srpske književnosti u smislu jakih emocija i večne priče o prolaznosti, o želji za mladošću, o ljubavi, o snovima – rekao je Branimir Šćepanović. Drugom laureatu ‘’Borine nagrade’’ Siniši Kovačeviću, priznanje je uručeno poslednjeg dana ovogodišnje 53. po redu ‘’Borine nedelje’’ u Vranju.

Nagrada koja nosi ime čuvenog vranjskog književnika ove godine je po prvi put dodeljena dvojici dobitnika. Žiri u sastavu prof. dr Sladjana Jaćimović, Aleksandar Laković, prof. dr Milo Lompar, kao predsednik, odlučio je da nagrada bude dodeljena Branimiru Šćepanoviću kao istaknutom pripovedaču i romansijeru koji je i u medjunarodnim okvirima poznat po antologijskom romanu ‘’Usta puna zemlje’’.

– U njegovom delu se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe – stoji u obrazloženju žirija.

Categories: Kultura

Оставите одговор