Društvo

Da suri orao ostane u kanjonu Orlovače

Ekološko udruženje Rzav iz Arilja trenutno radi na uspostavljanju hranilišta za sure orlove, koji su nastanjeni u kanjonu Orlovače. Ova vrsta ptice grabljivice spada u grupu ugroženih životinjskih vrsta, te je vrlo važno očuvati je i u ovom delu Srbije.

„Zavod  za zaštitu prirode je u saradnji sa lokalnim ornitolozima identifikovao prisustvo para surog orla na ovom području. Predložili su da se, s obzirom na to da populacija ove strogo zaštićene vrste broji oko 75 gnezdećih parova u celoj Srbiji, uspostavi hranilište nad kanjonom Orlovača. To hranilište trebalo bi da bude na mestu gde se svake godine i gnezdi suri orao“, kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

Građani ovog područja su proteklih godina imali neprijatna iskustva sa ovom grabljivicom, nekima od njih ptice su odnosile stoku, pa je bilo i onih koji su pokušavali da je ubiju kako bi spasili svoja stada. Cilj ovog udruženja je da najpre lokalnom stanovništvu ukaže na značaj postojanja i očuvanja ove retke vrste grabljivica, ali i da se i meštani uključe u razvoj i održavanje hranilišta. Foto: Nataša Milivojević, Ekološko udruženje Rzav Brano Rudić

Categories: Društvo

Оставите одговор