Ekonomija

NAŠ UGAO: Oprez – jagode i pesticidi?!

Da je uvezeno voće i povrće puno pesticida, dokazala je nedavno i inspekcija u Republici Srpskoj i još nekim zemljama u okruženju, kada je u jagodama iz uvoza pronašla nedozvoljenu količinu spinosada, otrovnog hemijskog proizvoda. Ovaj se otrov prska po voću kako bi se zaštitilo od insekata.

Dozvoljene vrednosti

– Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećano prisustvo pesticida spinosad, iznad dozvoljenih vrednosti – saopštili su inspektori. Da je domaće i tržište zemalja u okruženju preplavljeno (za)trovnim jagodama, potvrdilo je i više proizvođača ovog voća.                                                                          –Jagode uzgajamo više 40 godina. Trenutno imao zasađeno više stotina ari zemlje. Ne koristimo ni deset posto dozvoljene zaštite kojom možemo prskati naše jagode. Koristimo isključivo ona sredstva s takozvane zelene liste – kažu proizvodjači ovog voća u okolini Vranja, Niša, Čačka, Šapca, Beograda i drugih mesta u okruženju.

Zaustavili uvoz

–Naše jagode izvozimo u Nemačku i Rusiju. Redovno su na kontroli. Garantujemo da su najčistije. S druge strane, uvozimo sve i svašta. Čuli smo i da je trenutno velika nestašica jagoda u Nemačkoj. Upravo zbog prisustva velike količine pesticida, zaustavili su uvoz. One se vraćaju iz zemalja Evropske unije i završavaju najverovatnije – istuču sagovornici portala fud-land.

Opasne hemikalije 

Organizacija „Environmental Working Group“ iz Vašingtona, koja se bavi istraživanjima na polju zaštite životne sredine, nedavno je saopštila da su upravo jagode najproblematičnije u pogledu pesticida, s obzirom na to da su najviše kontaminirane otrovima, čak uprkos pranju pre konzumiranja.

Naveli su da jagode sadrže opasne hemikalije koje se povezuju s rakom i štetnim uticajem na reproduktivni sistem. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Оставите одговор