Ekonomija

VLASOTINCE: Proglašeni najbolji vinari i izabrana najbolja vina sa ovogodišnjeg ‘’Vinskog bala’’

Kao član komisije za izbor najboljih vina na ovogodišnjem ‘’Vinskom balu’’ u Vlasotincu, Dušan Janjić, tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo koji više od 20 godina ocenjuje vlasotnačka vina je, izmedju ostalog, rekao da je Vlasotinačko vinogorje jedno od retkih vinogorja koje je ostalo verno tradicionalnom načinu proizvodnje vina. Postoji, međutim, grupa mladih momaka čija su vina postala prepoznatljiva i čiji kvalitet raste. Oni, evidentno, čitaju o tome i željni su da napreduju u tom poslu – rekao je    tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo Dušan Janjić koji više od 20 godina ocenjuje vlasotnačka vina kao član komisije za izbor najboljih vina na Vinskom balu.                              Inače, ove godine, na 33. Vinskom balu, u kategoriji vrhunskih belih vina najbolje je, prema oceni komisije, vino Novice Petrovića iz Vlasotinca, drugo vino Saše Jovića iz Gložana, a treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana,
U kategoriji autohtonih belih vina, najbolje autohtono belo vino proizveo je Novica Đokić iz Vlasotinca, drugomesto je pripalo Saši Joviću, iz Gložana, a treće mesto Draganu Pešiću, takodje iz Gložana,
U kategoriji vrhunskih crvenih vina prvo mesto pripalo je Novici Đokiću iz Vlasotinca, drugo Novici Petroviću iz Vlasotinca ž, treće mesto pripalo je Vinariji Filipajac.
Što se autohtonih crvenih vina tiče, za najbolje autohtono crveno vino komisija je proglasila vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca, drugo Zorana Popovića iz Vlasotinca, a treće mesto Bratislava Ristića iz Gložana..
Valja, medjutim reći, da je ovim povodom tehnolog I vrstan stručnjag za vino Dušan Janjić rekao da su postavljeni dobri temelji u sadnji vinograda, da rIzlinga i prokupca ima najviše, ali i da je jedan od najboljih sovinjona ovde u Vlasotincu. -Sorta kaberne sovinjon se je u Vlasotincu jako lepo aklimatizovala i daje izuzetne rezultate. Sovinjon blank posađen u vlasotinačkom vinogorju u krugovima vinara važi za jedan od najboljih u Srbiji, kao sirovina. Nema, međutim, njegove ozbiljnije prerade – veli Janjić.
U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je, prema zvaničnim podacima, oko 1500 hektara, ali se tek trećina zasada aktivno obrađuje.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply