Društvo

Počela sanacija zgarišta u manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana

Vatrena stihija je ‘’stala’’ pred likovima ikona Gospoda Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra u katastrofalnom požaru koji je pre pet dana zahvatio manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana. Ostatke ikona su pronašli u potkrovlju prilikom gašenja požara, pripadnici Vatrogasne jedinice. Inače, u toku su radovi na sanaciji i razčišćavanju manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana u toku su radovi na razčišćavanju nakon požara koji je zahvatio manastirski konak .

Prilikom gašenja požara, pripadnici Vatrogasne jedinice, u potkrovlju su pronašli ostatke nekoliko ikona.

Valja reći da je nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije, Episkop vranjski Pahomije obišao je manastir i blagoslovio početak radova na razčišćavanju izgorelih ostataka konaka.

Inače, u akciju razčišćavanja uključilo se sveštenstvo iz Vladičinog Hana, verujući narod sela Kacapuna, Lepenice, kao i iz Vladičinog Hana, a ovu  svetinju je obišao i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović. Koji je obećao svesrdnu podršku i pomoć, kako ličnu, tako i opštine Vladičin Han u razčišćavanju i obnovi konaka.

Izgradnja izgorelog konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlada Republike Srbije i vernika.

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike dobre volje i koji su u mogućnosti da svi zajedno pomognu ra?či?ćavanje ostataka izgorelog dela konaka, kao i obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja.

Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući-račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205-160624-15, kod Komercijalne banke. Izvor-foto: Eparhija Vranjska

Categories: Društvo

Leave a Reply