Društvo

VRANJE: Tužna godišnjica Ristovačkog stradanja

Danas je parastosom i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu obeležena 101. godišnjica Ristovačkog stradanja. Obraćajući se prisutnima u ime grada Vranja prisutnima se obratio dr Dejan Tričković predsednik gradske Skupštine.

-,Danas se sa dužnim pijetetom sećamo tragične pogibije meštana Ristovca. Po broju stradalih, ristovačka i uševačka tragedija – u vreme Velikog rata, bila su dva najveća stratišta u Vranju i okolini. Danas, kada obeležavamo stojednogodišnjicu napada na stanovnike Ristovca, ne zaboravimo da je naša moralna dužnost i obaveza da dok postojimo, našim precima, koji su se nesebično borili za stabilan život budućih pokolenja, odajemo dužnu zahvalnost. Setimo se i da su njihove borbe zaveštanje prošlosti, da danas i mi doprinosimo sigurnoj budućnosti našeg naroda, ali ovaj put mudrim pregovorima i veštom diplomatijom. Ne zaboravimo da budemo ponosni na naše heroje, ne zaboravimo junačke podvige brojno tako malog naroda, vredne svakog divljenja i poštovanja”, rekao je Tričković.

Prisutnima se obratila i Vesna Đorić, predsednica Udruženja potomaka ratnika  oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, koja je istakla značaj sećanja  na velike žrtve srpskog naroda koje se nikada ne smeju zaboraviti. Na spomenik stradalima cveće i vence položile su delegacije grada Vranja, Udruženja potomaka, SUBNOR-a, vojske, predsednik MZ Ristovac sa saradnicima i meštani. U programu su nastupili učenici OŠ ,,1.Maj” iz Ristovca. Izvor:BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply