Kultura

VRANJE: Čitanjem besede Dušana Kovačevića počela ovogodišnja ‘’Borina nedelja’’

Čitanjem beside Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“ koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ovom svečanom činu otvaranja u Galeriji Narodnog muzeju u Vranju otvorena je 52. ‘’Borina nedelja’’ A potom je, u nastavku programa, predstavljanjen književni portret pesnika Miroslava Maksimovića. Miroslav Cera Mihailović se u ime organizatora, prisutnima na otvaranju manifestacije obratio rečima: ‘’Četa mala, ali odabrana’’, aludirajući na ‘’odsutnost’’ predstavnika Grada i lokalnih institucija i ustanova u prva dva reda Galerije Narodnog muzeja.  Poznati i priznati vranjski književnik Miroslav Cera Mihailović  je podsetio da sa prvim danom proleća dolazi i„Borina nedelja“, ali je konstatovao da ove godine proleće kasni, te je umesto sunca posetioce i goste zatekao sneg. -Ali, kad se kroz Borino sito sve proseje, svo trnje ispadne, a ostaje zdravo zrno od kojeg se može napraviti najbolji slavski kolač – rekao je Mihailović najavljujući ono što je najbolje kod nas u programu predstojeće manifestacije. On je preuzeo obavezu da se izvini u ime prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“ Dušana Kovačevića, koji je bio sprečen da prisustvuje manifestaciji zbog ozbiljnih zdravstvenih razloga, ali je obećao i da će prvom prilikom posetiti Vranje. Mihailović je pročitao Kovačevićevu besedu kojom je otvorena 52. „Borina nedelja“, koji je, izmedju ostalog, uputio najiskrenije čestitke ovogodišnjoj dobitnici Borine nagrade Grozdani Olujić.

-U godinama koje dolaze i koje će, po obećanjima biti sve bolje i bolje, naziv romana Grozdane Olujić „Preživeti do sutra“, biće sećanje na vreme i doba kada je prekosutra bilo daleko i nemoguće. Jedno od mogućih pitanja je zašto, čemu i dokle će se ustanovljavati nove nagrade „značajnih umetnika“, koje unose nered u inflatorni svet „velikana“, stvarajući ravnodušnost prema pravim vrednostima, imenima i nagradama kojih bi, po sudu pameti i pravde u Srbiji, moglo biti dvadesetak. Kako je moguće da se nagrada Književne zajednice „Borisav Stanković“ ne izdvaja kao jedno od najdragocenijih priznanja za lepe reči među koricama najpoznatijeg stanovnika Vranja i „okoline“ – Srbije?  Međutim, kako stvari objektivno stoje, mi se suočavamo sa pitanjem da li će jednog dana imati ko da čita sve ono što je do sada napisano – napisao je Kovačević, poželevši ljubiteljima Borine pisane reči sve najbolje do sledeće, ako je bude, 53. Borine nedelje.

Ovom prilikom upriličen je književni portret, kako je najavljeno, jednog od živih klasika srpske književnosti, poezije pre svega, Miroslava Maksimovića, koji je predstavljanje svog opusa započeo čitanjem soneta iz sonetnog venca pod nazivom „Skamenjen“, napisanom po sonetu „Kamena uspavanka“ Stevana Raičkovića, za koji je sam Raičković tvrdio da je knjiga o kraju poezije. Danas se 52. „Borina nedelja“ nastavlja programom „Spomen na Boru“ u kojem učestvuju pisci-gosti manifestacije i razgovorom o tri veka srpske knjievnosti u Rumuniji, koji vode Stevan Bugarski i Slavomir Gvozdenović.

 

 

Categories: Kultura

Оставите одговор