Ekonomija

RPKL mr Goran Jović: Uskoro još jedan brend

Regionalna privredna komora zahvalila se na tradicionalnom novogodišnjem prijemu. članovima i saradnicima, koji su na 12. Sajmu etno hrane svojim proizvodima predstavljali Jablanički i Pčinjski okrug.

Pozdravljajući prisutne mr Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga je, izmedju ostalog rekao da priznanja, osvojena na ovoj manifestaciji, govore o kvalitetu južnjačke hrane, pa je obaveza komore da pomogne u brendiranju specijaliteta, karakterističnih upravo za ovo područje, čulo se na prijemu.Na štandu Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, površine 230 kvadratnih metara,  proizvode je izložilo 14 privrednika i poljoprivrednika sa juga Srbije, ali se tamo našlo i 27 izlagača iz Niša, Požarevca i Zaječara. Komora Leskovac je na Sajmu etno hrane u Beogradu ne samo uvek prepoznatljiva, već i odlično posećena. – Sajam se održava 12. put, a leskovačka Komora je učestvovala 11 puta. Stvorili smo tradiciju prisustva ovoj manifestaciji, koja sada ima medjunarodni karakter.Ove godine, bilo je 330 izlagača, a prezentovano je oko 2.000 proizvoda, pripremljenih na tradicionalan način. Naših 14 izlagača, dobilo je šest priznanja, što je veliki uspeh i mi u Komori smo izuzetno zadovoljni. Ovi prijemi su naš način da se vernim saradnicima i partnerima odužimo za uspešnu saradnju u godini na izmaku.

Diplomama su se okitili: Bivoda iz Bujanovca za vodu “Biaqva“, Poljoprivredno gazdinstvo Milana Petkovića iz Vlasotinca za domaći sirup od borovnice, domaći džem od šipurka i domaći cepkani ljuti ajvar, Nelvas maks iz Leskovca za “Deda Vasinu rakiju od divlje kruške“i Radanska ruža iz Lebana za peglanu papriku. Inače, poseban akcenat komora je na sajmu etno hrane stavila na promociju “Leskovačke spržu“ jer je postupak brendiranja ovog specijaliteta ušao u završnu fazu:

-Leskovac uskoro neće biti grad sa dva, već sa tri brenda. Završili smo kompletan elaborat i sve što je potrebno za zaštitu Leskovačke domaće sprže. Ovaj prefiks leskovačka nam mnogo znači i očekujem da već početkom januara i zvanično budemo registrovani, što je veliko zadovoljstvo. Medjutim, ne želimo tu da stanemo. Namera nam je da ovaj specijalitet zaštitimo i na medjunarodnom tržištu, u skladu sa Lisabonskim sporazumom, kao što smo zaštitili Leskovački domaći ajvar. Ni ovde neće biti kraj, jer želimo da zaštitimo još proizvoda, karakterističnih za naše područje.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор