Sport

LEGENDE ŽIVE VEČNO: Tačno 17 godina od smrti košarkaša Partizana Harisa Brkića!

Na današnji dan 12. decembra 2000. godine ispred hale Pionir ispaljeni su hici u glavu legendarnog kšarkaša Partizana Harisa Brkića koji je od posledica ranjavanja preminuo. Tog kobnog predvečerja nepoznati napadač je pucao tri puta Brkiću u glavu na parkingu ispred dvorane Pionir u Beogradu. Košarkaš je od zadobijenih povreda preminuo tri dana kasnije. Ni posle 17 godina nije razjašnjno ubistvo mladog košarkaša. Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom se počeo baviti u Bosni kada je imao 10 godina. Bio je na pragu prve ekipe početkom rata 1992. godine kao sedamnaestogodišnjak, ali je napustio BiH i otišao u Srbiju, gde je ubrzo potpisao za Partizan. Trenirao je s mladim timom, a potom je pozajmljen Borcu iz Čačka, gde je započeo profesionalnu karijeru.

Godinu dana kasnije se vratio u Partizan i odigrao šest sezona. Osvojio je tri šampionske titule i tri kupa. Bio je jedan od najboljih igrača Partizana u F4 Evrolige u sezoni 1997/1998.Tokom sezone 1999/2000. je igrao za Budućnost iz Podgorice, gde je osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Sezonu 2000/2001. je počeo u Budućnosti, ali se vratio u Partizan. Brkić je za Partizan odigrao 290 utakmica i deseti je na večnoj listi. Sa 3.709 poena nalazi se na osmom mestu liste strelaca, a sa 951 poenom je na petom mestu najefikasnijih igrača Partizana u evropskim kupovima.

Brkić se smatra jednim od najtalentovanijih košarkaša koji su se na našim prostorima pojavili u poslednjih 30 godina.Bio je poznat je po svom dvokoraku koji je nazvan „Harisov ulaz“. Radi se o produženom koraku koji se teško branio. O tom dvokoraku su sudije imale podeljeno mišljenje, ali je konačno zaključeno da se ne radi o grešci u koracima.Brkić bi kretao s loptom na koš, a onda bi jednom nogom dva puta „naskakao“, čime bi zbunjivao protivničke igrače. Uglavnom bi asistirao ili poentirao, grešio je vrlo retko.

Brkić je bio mladi reprezentativac Jugoslavije, koja je 1996. osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za U20 reprezentaciju u Turskoj. Bio je na pripremama i igrao prijateljske utakmice za seniore, ali se nikada nije pojavio na velikom takmičenju.Svakog leta njegovi bivši klubovi Bosna, Parizan i Budućnost organizuju „Memorijalni turnir Haris Brkić“ u njegovu čast. Navijači Partizana ga se često sete tokom utakmica. Agencije

 

 

Categories: Sport

Оставите одговор