Ekonomija

VRANJE: ‘’Putari traže zaštitu zbog Branka Mitića?!’’

PZP Vranje

Bivši radnici Preduzeća za puteve u Vranju, gladni, goli i bosi bez sredstava za život i golu egzistenciju odlučili su da se, kako kažu, obrate državi Srbiji da ih zaštiti od ‘’samovolje stečajnog upravnika njihovog preduzeća Branka Mitića’’. Oni su uz pištaljke, transparente i ručnu sirenu za uzbunjivanje, protestovali ispred zgrade vranjskog Višeg suda.
Vranjski putari negoduju zbog, kako kažu, „zbog iritirajućeg ponašanja stečajnog upravnika Branka Mitića“.
Po rečima Dragana Dimitrijevića, sindikaliste i bivšeg predsednika NO PZP ‘’Vranje’’ iz Vranja prošlo je već sedam meseci od kada je Preduzeće za puteve izašlo iz bankrota i privatizovano. Kolege koje su ostale da rade imaju posla i želimo im sve najbolje i da preduzeće bude ono što je nekad bilo.
Na drugoj strani smo mi koji smo ostali bez posla po osnovu tehnološkog viška i koji ne možemo da ostvarimo pravo na odlazak u penziju niti na isplatu zarađenog novca.Problem leži samo u jednom čoveku, stečajnom upravniku koji svojim inaćenjem iritira radnike iz dana u dan sve više.-Radnicima se duguje po pet zarada sa svim doprinosima i socijalnim osiguranjem, što je priznato od strane Privrednog suda u Leskovcu, kaže Dimitrijević i dodaje da su nebrojeno puta pokušavali smo u neposrednom razgovoru sa stečajnim upravnikom da postignemo dogovor i da mirno rešimo naše probleme.
Do danas nismo naišli na razumevanje i nisu nam isplaćene pare koje smo mukotrpnim radom zaradili.

Mnogi od nas su na ivici bede, jer nemaju osnovna sredstva za život. I naša deca žele da idu na more i da se školuju, ali je njima sve to uskraćeno voljom jednog čoveka.
Kako je rekao, nikakav novac neće dobiti dok se sporovi sa bankama koji mogu da potraju i 10 godina, ne reše – pojasnio je Dimitrijević.
Okupljeni radnici, kažu das u oni rešili da organizuju proteste ispred zgrade Višeg suda, kako bi se stečajnom sudiji skrenula pažnja na saglasnost za isplatu dugovanja.
Novac može biti na računima radnika, ukoliko stečajni sudija da takav predlog.
Inače, u Vranju je ukupno oko 400 radnika kojima Preduzeće za puteve duguje oko 104.000 u proseku.
Bivši radnici tvrde da su iziritirani i time što će, kako kažu, navodno, stečajni upravnik od prodaje preuzeća da dobije četiri odsto.
On taj novac, kažu, još uvek nije uzeo, ali će ga dobiti pre nego što radnicima budu isplaćena dugovanja.PZP Vranje je prodato preduzeću za puteve Niš, koje od nedavno ima novog vlasnika, firmu ‘’Trace’’ iz Bugarske.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор