Kultura

Ilketovom “Pustoodu“ nagrada “Zlatna buklija“

Ilke Nebojsa Ilic

Na jubilarnom, desetom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani, film Pustood Nebojše Ilića – Ilketa osvojio je nagradu za najbolji scenario. Na tradicionalnom festivalu ove godine učestvovalo je 157 autora iz zemlje i regiona, kaže Nebojša Ilić. Domaću produkciju predstavljala su 103 ostvarenja, a međunarodnu – 54 filma pristigla iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Holandije i Australije. U zvanični program festivala selektirano je 86 ostvarenja. Prema oceni žirija, kojim je predsedavao Nikola Lorencin, autor iz Vlasotinca dobio je nagradu za „obuhvatan, dramski promišljen i uzbudljiv pristup baštini jednog kraja i ljudskoj sudbini jednog zanesenjaka“.
„Zlatna buklija“ osvojena u Velikoj Plani je najveća nagrada, koju je do sada osvojio film posvećen čuvenom Hristiforu Crniloviću.
Buklija, zaštitni znak festivala asocira na geografsko poreklo mesta u kojem se on održava. Reč je o drvenom sudu u obliku čuture, ukrašenim kožom i tkaninom, u kojem se nosi piće. U Srbiji on služi za pozivanje dragih osoba na veselja, slavlja i nazdravljanja.
„Pustood“ je ne samo svedočanstvo o vremenu prošlom, već i onom koje traje, u kojem u mnogima čuči često neshvaćen istraživački duh.

Categories: Kultura

Leave a Reply