Kultura

LESKOVAC: Počeo 50. festival pozorišta ‘’Joakim Vujić’’

Joakim predst.Galeb 1

U Leskovcu je sinoć predstavom „Galeb“ A.P.Čehova, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Leskovcu, počeo 50. jubilarni Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.
Ovu smotru osnovali su 1965. godine gradovi koji su imali svoja profesionalna pozorišta – Zaječar, Kruševac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština a kasnije su im se pridružili Kragujevac, Vranje i Kraljevo.
Tako je ove godine Leskovcu pripala čast da bude domaćin i svojom predstavom otvori 50. pozorišni festival „Joakim Vujić“ koji nosi ime tvorca srpskog teatra.
Otvarajući festival gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je na dugu tradiciju i bogat pozorišni život i u samom Leskovcu, čije će Narodno pozorište 2016-te obeležiti 120 godina postojanja.
-Moram reći da je grad bez kulture kao telo bez duše a kultura bez pozorišta nema smisla. Zato smo svu svoju energiju u poslednjih godinu i po dana uložili u renoviranje zgrade pozorišta i da posle višegodišnje pauze glumce vratimo na „daske koje život znače“, podvukao je Cvetanović.
U znak zahvalnosti na velikoj podršci leskovačkom teatru, koji je domaćin ovogodišnjeg „Joakima“ Stanislav Grujić, direktor pozorišta uručio je plakete kompanijama „Zdravlje Actavis“, „Gebruder Weiss“ i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću.
U takmičarskom delu programa, prve festivalske večeri, Narodno pozorište Leskovac izvelo je predstavu „Galeb“ A.P.Čehova, u režiji Jovice Pavića. Bila je to briljantna interpretacija karaktera likova koje je uobličio reditelj Jovica Pavić, na čemu je inače temeljito radio uz veliku pomoć lektorke Andrijane Videnović.

Categories: Kultura

Leave a Reply