Društvo

Lokalne uprave pomažu zapošljavanje u Jablaničkom okrugu

Jovica Marinkovic dir.NSZNSZZ Leskovac uprava

S obzirom na to da je Nacionalna služba za realizaciju programa i mera zapošljavanja u ovoj godini od resornog ministarstva dobila sredstva u visini prošlogodišnjih, odnosno 3,4 milijarde dinara, veliki doprinos  u rešavanju problema nezaposlenosti u Jablaničkom okrugu daće lokalne samouoprave kroz sprovođenje Akcionih planova zapošljavanja.

Jovica Mareinković, direktor leskovačke Filijale NSZ, kaže da uz sufinansijsku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, sredstvima izdvojenim iz budžeta lokalnih zajednica biće obezbeđen posao za skoro 1000 osoba.

Inače, najveće novčano učešće u ovoj godini prijavio je grad Leskovac i time napravio značajan iskorak u rešavanju problema nezaposlenosti, napominje direktor Marinković.Predviđena su sredstva od 80 miliona dinara, i sa učešćem Nacionalne službe od 20 posto, skoro 100 miliona biće na raspolaganju za prioritetne programe.

-Valja reči da je dobra saradnja sa Nacionalnom službom evidentna i kod ostalih opština Jablaničkog okruga. Iz budžeta Vlasotinca, za prioritetne programe opredeljena su 3 miliona dinara, Bojnik i Medveđa će učestvovati sa po 4, dok će Lebane izdvojiti 5 miliona dinara za ovaj vid podrške zapošljavanju. Problem nezaposlenosti na lokalu kroz izradu Lokalnog akcionog plana neće se u ovoj godini rešavati samo na području Crne Trave, što je i donekle opravdano jer u toj opštini gotovo da i nema privrednog sektora, kaže Jovica Marinković.

Inače u skladu sa prioritetima i starosnom i obrazovnom strukturom lica na evidenciji, lokalne samouprave realizovaće program stručne prakse, sa posebnim akcentom na zapošljavanje visokoškolaca, zatim program samozapošljavanja ili javne radove, kaže Marinković.

Kada je reč o gradu Leskovcu, kao i u ostalim lokalnim samoupravama, u najavi je program dodele subvencija za otvaranje novih radnih mesta, čijom će realizacijom do posla doći između 400 i 500 osoba.

U martu se očekuje zatvaranje investicionog ciklusa i potpisivanje ugovora, a početak realizacije dogovorenih programa uslediće u aprilu ove godine, kaže direktor leskovačke  Filijale NSZ Jovica Marinković.

Categories: Društvo

Оставите одговор