Društvo

Godišnjica Topličkog ustanka

Bojnik centarBojnik spomenik streljanima

U bojničkom Domu kulture komemorativnom akademijom obeležena je 96.-ta godina od podizanja Topličkog ustanka na prostorima Topličkog i Jablaničkog okruga.

Obraćajući se prisutnima Tomislav Tomić, potpredsednik Republičkog odbora Saveza

potomaka ratnika od 1912-1920. godine je rekao da seToplički ustanak naziva i Trećim srpskim ustankom u porobljenoj Srbiji.

-Ustanak je započeo 26. februara 1917. godine u Obiliću. Tog dana okupili su se prvaci tog ustanka na čelu sa Kostom Vojinovićem. Dok je Kosta Pećanac mislio da treba čekati, Vojinović je smatrao da treba odmah krenuti u oružani ustanak. Ova odluka je doneta u kući Toze Dragojevića. Teror Bugara nije se mogao više podnositi a kap koja je prelila čašu je bila odluka bugarske komande da se izvrši mobilizacija svih mobilizacija svih muškaraca od 18 do 35 godina i oni pošalju na Solunski front, kako bi se borili protiv Srba, rekao je Tomić.

Sa područja Jablanice, Toplice i Puste reke u ovom ustanku poginulo je oko 20.000 ljudi, dok je ukupno sa juga Srbije poginulo 35.000 ljudi.

U bugarske logore je internirano oko 5.000, dok je na području juga Srbije bilo „organizovano“ oko 100 logora za „neposlušne“ Srbe.

Categories: Društvo

Оставите одговор