Društvo

Vojska Srbije faktor mira i stabilnosti

U prisustvu državnog i vojnog vrha u Leskovcu je danas obeležen Dan Vojske Srbije, 23. april. Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

-Srbija 23. aprila prvi put na ovaj datum slavi Dan Vojske Srbije u Leskovcu, gradu koji ima izuzetno dugu vojničku tradiciju. Ovo je prilika da građani vide koliko se Vojska Srbije modernizovala „u odnosu na neko vreme iza nas“, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio je da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija, ali da najbolji način da se jedna država odbrani jeste da se postara da je niko ne napadne.

Među bezbednosnim izazovima Srbije izdvojio situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, u kojoj Vojska Srbije, kako je istakao, ima ulogu faktora stabilnosti.

Prema njegovim rečima, na tom području ima provokacija od strane Albanaca sa KiM, ali Vojska Srbije je u svim takvim prilikama postupala u skladu sa propisima, što potvrđuje i efikasna saradnja sa Kforom, sa kojim su, osim čestih zajedničkih patrola, uspostavljene i takozvane „vruće linije“ kako bi se komunikacija u incidentnim situacijama učinila što efikasnijom.

Osvrćući se na proces reforme Vojske Srbije, Diković je rekao da su osnovni ciljevi reforme srpskih oružnih snaga koje se sprovode proteklih desetak godina brojčano manja, tehnički opremljena i profesionalna vojska, spremna da odgovori bezbednosnim rizicima, odnosno stvaranje vojske po meri i u funkciji državnih interesa.

Leskovac su tokom parade nadletati helikopteri u borbenoj formaciji, kao i avioni „orao“ i „mig-29“.

Categories: Društvo

Leave a Reply