Društvo

Za zdraviju sredinu

Prema evidenciji u Vranju ima 185 divljih deponija, a za čak 30 odsto građana na teritoriji grada nije organizovano iznošenje smeća.Porečima Nele Cvetković, u GV Vranja zadužena za ekologiju za rešavanje ovog i ostalih ekoloških problema u gradu je pre svega neophodno nabaviti kontejnere za sve seoske mesne zajednice, ali i i još pet kamiona smećara.

Cvetkovićeva kaže da su lokalnim Fondom za zaštitu životne sredine za ovu godinu predviđena 32 miliona dinara, a da je deo sredstava prenet iz prošle godine. Sredstva se, objašnjava Cvetkovićeva, obezbeđuju naplatom ekološke i takse za zagađenje životne sredine, koju plaćaju građani prilikom registracije vozila. Od tih para, 40 odsto ide Vranju, a 60 odsto državi.

– U obavezi smo da resornom Ministarstvu do 31. marta podnesemo izveštaj kako će biti potrošena pomenuta sredstva – kaže Cvetkovićeva, navodeći da lično nije zadovoljna načinom i dinamikom korišćenja para namenjenih ekologiji , podsećajući da je izvršilac budžeta gradonačelnik.

Cvetkovićeva kaže da se u kontinuitetu, u cilju zaštite životne sredine, poslednje tri godine radi monitoring kvaliteta vazduha i praćenja nivoa buke.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply