Ekonomija

“Falke“ otvorio fabriku čarapa u Leskovcu

PREDSEDNIK TADIĆ U POSETI “FALKEU“ I “JURI“

Leskovac ima tekstilnu tradiciju i Leskovčani su već pre mnogo godina saradjivali sa svetskom kompanijom “Falke“ iz Nemačke i zato sam ponosan i čini mi čast da učestvujem u otvaranju jedne ovako savremene fabrike koja je zaposlila šest stotina kvalifikovanih i dobro obučenih ljudi za proizvodnju čarapa.

Ovim rečima se danas povodom otvaranja fabrike čarapa “Falke“ u Leskovcu prisutnim gostima i zvanicama, medju kojima su bili vlasnik i direktor kompanije “Falke“ Paul Falke, potpredsednica Vlade Srbije Verica kalanović, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i mnogi drugi, obratio predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da je zadovoljan što je “Falke“ za izgradnju svoju fabriku izabrao upravo Leskovac i ljude koji su dobri i vredni..

-Nemačka je jedan od naših ključnih partnera. Unapredili smo saradnju sa Nemačkom, doveli investitore, a Nemačka je i najveći donator. Ali, verujem da se i u Nemačkoj poslovnoj zajednici otvaraju nove mogućnosti sada nakon što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU. Nastavićemo da dovodimo investitore iz Nemačke. Očekujem da će mnoge velike nemačke kompanije uskoro postati i srpske kompanije, rekao je predsednik Tadić i dodao da su nemačko srpski odnosi „fundamentalno važni“, kako za evropsku budućnost Srbije tako i za bolji život građana, zato što je Nemačka motor svetske privrede i pokazuje najbolje rezultate. Od saradnje sa Nemačkom, Srbija može imati samo korist, rekao je Tadić i dodao da Srbiju, iako se vraćaju neki investitori, u budućnosti očekuju novi napori. Konkurencija je nemilosrdna, ne bore se samo kompanije, već i zemlje za radna mesta i investicije. Radno mesto je kao gol u fudbalu, kao koš u košarci – to je ono oko čega se danas vodi borba na globalnom planu i Srbija će nastaviti borbu za radna mesta, investicije i bolji standard građana, jer ta borba nema alternativu, kao što će nastaviti put ka Evropskoj uniji, jer će se u njoj i u budućnosti, uprkos sadašnjoj krizi živeti mnogo bolje nego u drugim zemljama.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da je ova investicija važan aspekt dobrih srpsko-nemačkih odnosa, ona će omogućiti dodatan izvoz Srbiji, a takođe pokazuje da podrška Nemačke i priliv nemačkog kapitala ne prestaje ni u najtežim vremenima, rekao je Mas. Inače, nova fabrika čarapa u Leskovcu predstavlja investiciju od preko deset miliona evra. U ovoj fabrici će se u budućnosti proizvoditi do 15 miliona pari čarapa i finih hulahopki godišnje, a srednjeročno biće zaposleno šest stotina radnika, čime će Falke postati najveći poslodavac u regionu. Falke je grupa, širom sveta zapošljava tri hiljade radnika, a prošle godine je imala promet od preko 240 miliona evra

Predsednik Tadić je nakon fabrike čarapa ‘’Falke’’ posetio južnokorejsku fabriku delova za automobilsku industriju ‘’Jura’’ u Leskovcu, gde je nedavno do posla došlo 700 radnika

Categories: Ekonomija

Leave a Reply