Politika

Za bolji život gradjana

U prepunoj sportskoj dvorani “Dubočica“ u Leskovcu, pred više od pet hiljada članova i simpatizera, nakon emitovanja stranačke himne, Mladjan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) obrćajući se prisutnima je rekao da se ta stranka zalaže za dvostruko veći državni agrarni budžet od postojećeg.

Pozdravljen burnim aplauzom i ovacijama kao kandidat URS-a za premijera Srbije, Dinkić je rekao da bi se taj novac izdvajao za povrtarstvo i veće subvencije za gorivo. -Mi predlažemo generalno dvostruko veći budžet za poljoprivredu. Poljoprivreda može da ostvari mnogo veću proizvodnju, ali mora da se investira. Treba dati veće subvencije za gorivo, za navododnjavnje i za grejanje plastenika, da i u februaru može da se proizvede paradajz.

Pošto se založio da proizvođači mleka dobiju garantovane otkupne cene na period od pet godina, da se poljoprivrednici oslobode obaveze plaćanja doprinosa za penziju i da staračka domaćinstva godišnje dobiju po 50 hiljada dinara, Dinkić je ovdašnjim povrtarima obećao i gradnju distributivnog centra za poljoprivredne proizvode u Leskovcu, ako URS u budućoj srpskoj vladi dobije Ministarstvo poljoprivrede, a lider URS u Leskovcu Slaviša Zlatanović bude novi gradonačelnik.

Verica Kalanović, potpredsednica URS je rekla da je Dinkić zaslužan što je Leskovac dobio fabrike “Falke” i “Jura”, koje je otrvorio predsednik Srbije Boris Tadić, dok je član predsedništva URS Goran Paskaljević je kazao da će se, posle Pariza i drugih gradova u kojima je živeo, nastaniti u svom rodnom Nišu jer veruje u program regionalizacije svoje stranke.

Pre održavanja Konvencije URS-a u Leskovcu Mladjan Dinkić je podsetio novootvorene fabrike ‘’Falke’’ i ‘’Jura’’ u Leskovcu za čiju izgradnju je najzaslužniji. To je bio i razlog da lider Regiona kaže da je srećan što je danas u ovim fabrikama u Leskovcu posao dobilo 2.000 ljudi. To nije malo, ali na birou ima još 20.000 njih koji čekaju posao i zato moramo više da radimo, da dođe još više investitora, da zaposle ljude, jer nam treba posao u regionima, da bi regoni bili jaki, a samim tim i jaka Srbija. Dinkić je rekao da su u Leskovcu posle 20 godina otvarene dve nove fabrike i da taj grad mora ponovo dobiti epitet „srpski Mančester“.U ‘’Falkeu’’ se danas pletu najkvalitetnije i najmodernije čarape, a one one, kao što ih je plela moja baka u Vlasotincu koje su otišle u istoriju.

Početkom 2010. godine, Dinkić je započeo pregovore sa južnokorejskom Jurom o kupovini propale firme Zastava elektro. Već u proleće 2010. godine Jura je od oronulih hala Zastave elektro napravila modernu fabriku i pokrenula proizvodnju elektro-kablova za automobilsku industriju. U Rači je zaposleno blizu 1.400 radnika, a Jura se pokazala kao jedan od najboljih investitora u Srbiji. Nakon Rače, Jura je otvorila još dve fabrike u Nišu sa oko 1.800 novih radnih mesta, a potom je odlučila da svoju četvrtu fabriku smesti u Leskovac u kojoj če do posla doći 1.500 radnika, od tog broja, njih 700 je već u proizvodnim halama.

 

Categories: Politika

Leave a Reply