Kultura

“Kapija“ protiv “nedelje“ u Vranju

Zemljaci Bori Stankoviću nedaju mira?!

I ove godine povodom rodjenja znamenitog pisac u gradu pod Pržarom biće održane dve književne manifestacije. Naime, Gradska uprava u Vranju saopštila je da će se, zbog sudskog spora sa Književnom zajednicom ‘’Borisav Stanković’’, tradicionalna književna manifestacija, umesto ‘’Borina nedelja’’, ove godine održati pod nazivom ‘’Borina kapija’’. Ova tradicionalna književna manifestacija organizuje se krajem marta, a Gradska uprava i književna zajednica spore se oko prava na njenu organizaciju.
Gradske vlasti u Vranju navode da je „Organizacioni odbor manifestacije bio primoran da do okončanja sudskog postupka u Apelacionom sudu u Nišu promeni naziv manifestacije, kako ne bi došlo do prekida u kontinuitetu održavanja najznačajnije književne manifestacije u Vranju“. Književnik Miroslav Cera Mihajlović, napominje da Udruženje književnika Srbije čvrsto stoji iza svoje višegodišnje manifestacije “Borina nedelja“.
Medjutim, nedavno su Književna zajednica ‘’Borisav Stanković’’ i grad Vranje raspisali Konkurse za književnu nagradu „Bora Stanković“ za prozna i dramska dela objavljena u Srbiji tokom 2011.godine.
Inače, presudom prvostepenog suda u Vranju iz decembra 2011. godine, po tužbi Književne zajednice ‘’Borisav Stanković’’ iz Vranja i Miroslava Cere Mihailovića Gradu Vranju je zabranjeno organizovanje književnih manifestacija „Borina nedelja“ i „Justinove blagovesti“.
Prošle godine, prvi put od osnivanja, u Vranju su održane dve manifestacije „Borina nedelja“, jednu je organizovao Grad, a drugu Književna zajednica koja je uz pomoć gradske uprave ranijih godina bila organizator te manifestacije.
Tako su usled spora Grada i Književne zajednice „Borisav Stanković“ u 2011. godini prvi put dodeljene i dve književne nagrade „Borisav Stanković“.

Categories: Kultura

Leave a Reply