Kultura

Završen 16. Festival pobednika festivala u Rakovici – Leskovčanima nagrada publike

Stručni žiri 16. Festivala pobednika festivala u Rakovici (Nada Blam, prvakinja Narodnog pozorišta,Nenad Todorović, pozorišni reditelj i Željko Hubač, dramski pisac) jednoglasno je doneo sve odluke. Nagrada za najbolju predstavu 16. Festivala pobednika festivala pripala je ostvarenju „Dečko iz poslednje klupe“ (tekst Huan Majorga, u režiji Tijane Vasić) i izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. O obrazloženju se navodi da su autorska ekipa i ansambl predstave doneli svoje izvođenje na scenu „u precizno gradiranom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma stremio ka katarzičnom kraju, pokazujući, pritom, univerzalnost komada, u izuzetno empatičnom glumačkom naboju kroz ovu promišljenu i pametno režiranu predstavu.“ Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Suzani Grujić za ulogu Tereze, u predstavi „Sećanje vode“ (tekst Šila Stivenson) u režiji Olje Đorđević i produkciji Narodnog pozorišta iz Leskovca. Kako se navodi, Suzana Grujić je svoju Terezu iznela na savremen način, približivši ovaj izuzetno kompleksan lik, u kojem se sukobljavaju brižna sestra, razočarana supruga i opsesivno kompulsivna osoba, snažno i uverljivo – scenski deluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo da doživimo i njenu „običnu“ ljudskost žene.

Specijalna nagrada uručena je za dramaturšku adaptaciju Molijerovog komada „Uobraženi bolesnik“ Isidori Milosavljević, u izvođenju kragujevačkog Knjaževsko – srpskog teatra.

Novinarski žiri doneo je, takođe, jednoglasnu odluku da Specijalnu nagradu dodeli rediteljki Tijani Vasić za inventivni rediteljski izraz kojim je izmaštala predstavu „Dečko iz poslednje klupe“. U obrazloženju se ističe da je na sceni viđeno sveže scensko rešenje, ujednačena glumačka igra, dobro i do kraja zaokruženi karakteri, ritam i kolorit kojim je Tijana Vasić znalački vodila svoj ansambl, uz stav da će se o ovoj rediteljki“ bez sumnje, tek čuti u srpskom teatru“. I žiri publike imao je jedinstveno mišljenje: njihovo priznanje za najbolju predstavu otišlo je u ruke Narodnom pozorištu Leskovac za „Sećanje vode“.

U čast pobednika izvedena je predstava “ Bog te mazo“ – monodrama Zorana Karajića ( u režiji Tome Kuruzovića) po motivima romana „Osma ofanziva“ Branka Ćopića.

Categories: Kultura

Leave a Reply