Sport

UEFA predstavila službenu loptu Evropskog prvenstva 2024. godine

UEFA je na posebnoj ceremoniji na Olimpijskom stadionu u Berlinu predstavila loptu za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj. Adidasova lopta nosiće naziv Fusballliebe, odnosno fudbaalska ljubav, napisala je UEFA uz obrazloženje da je lopta inspirisana užitkom fudbala i energijom turnira na starom kontinentu.

Lopta je uglavnom bela s obojenim rubovima, a iz UEFA-e dodaju da dizajn lopte predstavlja njeno kretanje, kao i energiju igre kroz istaknutu crnu boju, dok crvena, plava, zelena i narandžasta donose vibracije svake nacije koja dolazi na turnir, kao i čistu jednostavnost fudbala. Na lopti su i ilustracije stadiona koji će ugostiti utakmice i imena gradova u kojima će se igrati. Takozvana Fussballliebe je, prema UEFA-i prva lopta na evropskim prvenstvima s tehnologijom povezivanja, te nudi uvid u svaki element kretanja lopte i pomaže u donošenju odluka pomoću takozvane Var tehnologije koju koriste sudije.

“Evropsko prvenstvo predstavlja vrhunac reprezentativnih takmičenja u Evropi, zbog čega smo predani osiguravanju najviših mogućih standarda kvaliteta i izvođenja – od stadiona do opreme”, rekao je tehnički direktor UEFA-e Zvonimir Boban prilikom uručenja lopte.

EP 2024. održaće se od 14. juna do 14. jula u deset nemačkih gradova. To su Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München i Stuttgart, prenosi STA.(Fena)

Categories: Sport

Leave a Reply