Kultura

Počela je likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ na KiM

Sedmodnevne likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ počela je danas i trajaće do 8. novembra. Umetnici sa Kosova, centralne Srbije i Mađarske stvaraće u manastiru Svetih Arhangela. Grad Prizren sa svojim duhovnim, kulturnim i istorijskim vrednostima ugostiće sedam slikara: Miljanu Drašković iz Užica, Šandora Šlajfa iz Novog Sada, Teodoru Rakidžić iz Beograda, Mariju Stanojlović iz Pančeva, Ivana Galjka iz Zubinog Potoka, Nevenu Kostić iz Kragujevca i Milana Đurića iz Budimpešte.

„Jesen u Prizrenu“ je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po osmi put. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije slikari će posetiti manastire Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju.

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelji kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske. Ogranizatori sedmodnevnih likovnih susreta „Jesen u Prizrenu“ organizuje Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština. (Foto Kim arhiva)

Categories: Kultura

Leave a Reply