Kultura

LESKOVAC: Nikoli Markoviću nagrada 61. Oktobarskog likovnog salona

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra sinoć je otvoren 61. Oktobarski likovni salon. Stručni žiri u sastavu Slobodan Radojković, profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije, istoričar umetnosti i Srđan Marković, istoričar umetnosti, odlučio je prvu nagradu dodeli Nikoli Markoviću za rad „Five little birds“, diptih, akrilik na platnu.

Druga nagrada pripala je Jovani Mitrović za rad „Pad u vreme“, izveden u tehnici sitoštampa. Žiri smatra da negujući prefinjen odnos prema crtežu, relacijama između svetlog i tamnog, autorka je načinila grafiku čiji je vizuelni sadržaj smelo obogaćen graqfičkim kvalitetima rasterske slike. Treća nagrada otišla je u ruke Mini Živić za rad pod nazivom „Nered“. 

Na konkurs su pristigla 104 rada od 55 autora, a ovogodišnji salon je dobio status međunarodni, s obzirom na učešće umetnice Kajong Če iz Južne Koreje, koja je već imala nekoliko izložbi u Srbiji. Stručni žiri je za izlaganje odabrao 41 rad 34 umetnika uz konstataciju da su oni realizovani u različitim tehnikama i pokazuju zrelost i potrebu stvaralaca da istražuju u okvirima svojih individualnih poetika. Žiri konstatuje i da Oktobarski likovni salon u organizaciji LKC-a iz godine u godinu postaje sve značajnija likovna manifestacija, koja svojim kvalitetom potvrđuje sve veće interesovanje autora iz zemlje i inostranstva.

Ovogodišnji Oktobarski salon biće otvoren do 25. novembra.

Categories: Kultura

Leave a Reply