Ekonomija

NEVEROVATNO ALI ISTINITO: Ponovo vraćena ispravna roba iz Srbije sa granice Slovenije i Hrvatske kao (ne)ispravna?!

Posle vesti da su vraćene dve pošiljke iz Srbije, među kojima i kupina, iz Ministarstva poljoprivrede navode da je kontrola utvrdila kako u tom proizvodu nema pesticida. Mediji u regionu su name preneli da je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio da su zaustavljene dve pošiljke iz Srbije na granici sa Hrvatskom i na granici sa Slovenijom. Na sajtu RASFF-a se navodi da je 18. oktobra na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka zamrznutih kupina iz Srbije. Navodno, razlog vraćanja pošiljke je zbog nedozvoljene količine fugicida iprodiona.

„Na osnovu RASFF  notifikacije od 18.10.2023. godine, a koja se odnosi na prisustvo, iznad dozvoljene granice, ostatka pesticida Iprodion u smrznutoj kupini proizvedenoj u Srbiji, a namenjen izvozu u Sloveniju, granična fitosanitarna inspekcija Republike Srbije je po povratku pošiljke uzorkovala smrznutu kupinu i rezultati analiza pokazali su da u spornoj pošiljci nema ostataka pesticida Iprodion“, navode nam oni.

Poljoprivredna inspekcija je tom prilikom izvršila uzorkovanje kupine i kod proizvođača i zabranila stavljanje u promet i upotrebu u proizvodnji smrznute kupine (lota iz koga potiče vraćena pošiljka), do otklanjanja sumnje u njenu bezbednost.

Na sajtu RASFF-a se navodi da je 25. oktobra na granici sa Hrvatskom zaustavljena pošiljka dodataka ishrani iz Srbije. Kako se navodi na sajtu, razlog zaustavljanje pošiljke je jer sadrži nedozvoljene sastojke.

Roba je sa granice vraćena pošiljaocu. Kada je reč konkretno o drugoj pošiljci, dadatak ishrani nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već drugih nadležnih inspekcija. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply