Ekonomija

Otvoren treći forum Pojas i put“ u Pekingu, prisutan i Vučić

Treći međunarodni strateški forum „Pojas i put“ otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Svečanom otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju naše zemlje. Samit je uvodnim obraćanjem otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, a nakon njega obratiće se predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Indonezije Đoko Vidodo, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Vlade Etiopije Abi Ahmed i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Forumu prisustvuju brojni predsednici država, premijeri i predstavnici država iz Azije, Latinske Amerike, Afrike, zatim zvaničnici Francuske, Grčke, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Učešće su otkazali predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, kao i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Na samitu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative Pojas i put, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića, donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Tokom dana, predsednik Vučić učestvovaće na prvoj sesiji Foruma na visokom nivou na temu Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji.

Takođe, biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Zahvaljujući Inicijativi „Pojas i put“, koju nazivaju i lendmark projektom kineskog predsednika Sija za proširenje uticaja Kine u svetu, iz siromaštva je izvučeno skoro 40 miliona ljudi.

Širom sveta – Azije, Latinske Amerike, Afrike i delova Evrope realizovani su i realizuje se 3.000 projekata – grade se luke, mostovi, putevi, železnice, elektrane, telekomunikacione mreže i druga infrastruktura u cilju podsticanja trgovine i ekonomskog rasta.

Forum „Kvalitetna saradnja na Pojasu i putu: Zajedno za zajednički razvoj i prosperitet“ prvi je forum na visokom nivou od 2019. godine, kada je predsednik Vučić imao priliku da bude jedan od tri svetska lidera kojem je povereno da održe završno obraćanje i kada je sa Sijem, između ostalog, razgovarao o načinima kako da se još brže dovede do sprege Inicijative Pojas i put sa strategijom reindustrijalizacije Srbije.

Dvojica predsednika sastala su se i na ovom Forumu, nakon čega je Vučić izrazio zadovoljstvo zbog ocene Sija da je „naše prijateljstvo prošlo test teških vremena“.Izvor: instagram.com/buducnostsrbijeav

Categories: Ekonomija

Leave a Reply