Ekonomija

AKCIJA – Gramaža proizvoda pada, a cena ostaje ista: Evropski potrošači u borbi protiv šrinkflacije

Odbor za zaštitu potrošača uputio je Evropskoj komisiji zahtev da se proizvodi kojima je smanjeno pakovanje, a cena ostala ista, posebno obeleže. Na policama je sve više proizvoda čija su pakovanja smanjena, a cena im je ostala ista. Ova nepoštena proizvođačka i trgovačka praksa uzela je maha na evropskom tržištu, a to pokazuje i najnoviji zahtev koji je Odbor za zaštitu potrošača uputio Evropskoj komisiji. Oni traže da se ovakvi proizvodi ubuduće posebno obeležavaju kako bi kupci bili informisani da su pakovanja manja, a cena nepromenjena.

Biljana Borzan iz ovog odbora rekla je da se sve više građana žali zbog takozvane šrinkflacije, odnosno gotovo neprimetnog smanjivanja pakovanja proizvoda kod kojih cena ostaje ista.

Francuzi inače narandžastom bojom označavaju ovakve proizvode. Borzanova kaže da traži od Evropske komisije smernice kako u ovom slučaju što efikasnije da se primene evropski zakoni, ali i vodič za trgovce koji bi trebalo da slede francuski primer.

Posebno je važno da se strogo kontrolišu sastojci u proizvodima, jer se sve češće stavljaju jeftiniji, a to se ne napominje na pakovanju ili deklaraciji. Ona navodi zabrinjavajuće primere iz Nemačke i Poljske gde je primećeno da u zubnim pastama ima manje aktivnih sastojaka. U hrani se, upozoravaju, pojavljuje sve više jeftinijih suplementa, a manje skupljih prirodnih sastojaka što može imati negativne posledice i na zdravlje. Zamene sastojaka takođe nisu napisane na pakovanjima.Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply