Kultura

SEĆANJE: Dan kada je „otišao“ Toše

Na današnji dan, pre 16 godina, poginuo je Todor Toše Proeski. Pevač kojeg je volela cela bivša Jugoslavija, život je izgubio u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Uzrok nesreće je umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina.

Region je nakon pogibije Proeskog danima bio u šoku, a u Makedoniji ni danas ne jenjava velika tuga za superstarom koji je imao tek 26 godina tog 16. oktobra 2007. godine. Izdao je sedam albuma, a među najvećim hitovima izdvajaju se “Tajno moja”, “Ako me pogledaš u oči”, “Čija si”, “Pratim te”, “Igra bez granica”, “Soba za tugu”…

Predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i važio za pevača koji je bio omiljen među kolegama u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Proeskom je posthumno dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu, mestu iz kojeg potiče, 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog, podseća CdM.

Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo, a zatim je publika u centru Sava uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpevala pesmu „Čija si“, prvog pobednika ovog festivala i jedan od najvećih njegovih hitova. foto: zazabava.com

Categories: Kultura

Leave a Reply