Kultura

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’

Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film „Istina“ čija su mesta radnje Beograd i Hamburg. Na 50. konkursu za studente pobedilo je 14 reditelja iz celog sveta, saopštila je filmska akademija u Los Anđelesu. U konkurenciji je u više kategorija bilo 2443 radova iz 720 studentskih ustanova.

„Ovo je najveće priznanje za mlade koje možete da dobijete“, rekla je Tamara Denić u intervjuu za dpa, dodajući da je nagrada za čitav tim koji je film radio volonterski.

„Još ne mogu da verujem“, kazala je ona.

„Istina“ je diplomski film Denićeve na Hamburškoj medijskoj školi (Hamburg Media School), a nagrađena je u kategoriji „Priča“.

Film traje pola sata, a glumačka ekipa je iz četiri zemlje.

Denićeva se rodila 1992. u Banjaluci, a u Nemačkoj živi od svoje prve godine. Ima rodbinu u Bosni i Hercegovini i Srbiji i bilo joj je važno da svoje migrantsko poreklo unese u film.

U kategoriji „Priča“ su, osim Denićke, pobedili kandidati iz Austrije i Norveške. Dodela nagrada je 24. oktobra u Los Anđelesu. Sve do tada ostaje napeto jer će se tek na dodeli znati ko je dobio zlato, srebro, odnosno bronzu. To važi i za kategorije „Animacija“ i „Dokumentarni film“. Svi dobitnici Oskara za mlade mogu da se u kategoriji kratkog filma bore i za onaj, glavni Oskar sledeće godine. Ali, Tamara Denić u Holivud prvo ide na dodelu studentskog – zajedno sa scenaristom, producentom i kamermanom.

Američka filmska akademija Oskara za mlade dodeljuje od 1972. stvaraocima iz inostransva i SAD.

Studentski Oskar se više puta pokazao i kao odskočna daska za karijeru u Holivudu. Tako su počeli, na primer, Spajk Li, Robert Zemekis i Keri Fukunaga. Izvor foto: Agencije i portal

Categories: Kultura

Leave a Reply