Ekonomija

Erdogan razgovara sa Elonom Muskom o ‘mogućnostima za saradnju’

Predsednik Recep Tayyip Erdogan zamolio je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da odabere Tursku kao lokaciju za sledeću gigafabriku njegove kompanije za električna vozila, navodi turska državna novinska agencija Anadolu. Tokom sastanka u nedjelju, Erdogan je opisao “tehnološke proboje Ankare, kao i viziju ‘Digitalne Turske’ i Nacionalnu strategiju umetne inteligencije”, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije zemlje koje citira Anadolu.

Osim što je podsticao Muska da uspostavi sledeću Teslinu fabriku u Turskoj, Erdogan je takođe opisao i druge “prilike za saradnju sa SpaceX-om koje bi se mogle pojaviti kroz preduzete korake i koje će se preduzeti kao deo Türkiyevog svemirskog programa”.

Američki preduzetnik još nije komentarisao rezultate pregovora. U nedjelju je viđen kako ulazi u oblakoder Turske kuće preko puta sedišta UN-a, noseći sina u nedelju.

Tesla trenutno ima šest ‘gigafabrika’ u SAD-u, Nemačkoj i Kini, a gradi sedmu u Meksiku. Proizvođač automobila mogao bi odabrati lokaciju za svoj sledeći veliki proizvodni pogon do kraja 2023. godine, nagovestio je Musk ranije ove godine.

Prošlog meseca, kompanija je izrazila interes za izgradnju fabrike u Indiji za proizvodnju jeftinog EV modela, nakon što je Musk obećao značajna ulaganja u Indiju nakon sastanka s premijerom Narendrom Modijem u SAD-u u junu Izvor-foto: Anadolu, Logicno

Categories: Ekonomija

Leave a Reply