Kultura

LESKOVAC: Miši Radivojeviću nagrada „Živojin Pavlović“

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“, tradicionalnog priznanja za afirmaciju filmske umetnosti i jugoslovenskog kulturnog prostora u svetu jeste veliki sineasta Miloš Miša Radivojević, saopštio je na današnjem susretu s medijima reditelj i umetnički direktor Leskovačkog festivala Darko Bajić, a predstavljen je i program predstojeće filmske smotre. „Akcija“ je slogan pod kojim će po 16. put od 14. do 19. septembra u Leskovcu biti održan Leskovački internacionalni festivala filmske režije LIFFE. 

– Ove godine smo, kako i slogan kaže, u akciji. Širimo se, želimo da obuhvatimo sve što je drugačije. Akcija se odnosi i na zahuktali voz koji iz Leskovca kreće ka svetu – slikovito je predstojeći festival opisao umetnički direktor Darko Bajić, navevši da vernu leskovačku publiku očekuje četrdesetak filmova, od čega sedam premijera, i četiri ostvarenja koja još nisu prikazana u Srbiji.

Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra, organizatora festivala istakla je na pres konferenciji da je za 16 godina ova smotra izrasla u veliku manifestaciju koja je postala brend Leskovca, nakon čega je, doduše putem video linka, selekciju Glavnog takmičarskog programa predstavio reditelj i selektor Ognjen Sviličić.

– Ova selekcija posvećena je slavlju života. Predstavljamo osam filmova. Možda to nekom neće biti mnogo, ali mi smo a la kart restoran. Pozdravljam vas iz Berlina, koji ima odlične restorane, ali ne i tako dobar roštilj kao Leskovac – našalio se Sviličić.

U žiriju Glavnog takmičarskog programa, koji će doneti odluku o nagradama, među kojima je i Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ (novčani iznos 4.500 evra) su Damjan Kozole, Nenad Pavlović i Ljuba Bandović. A u trci za priznanja su ostvarenja „Indigo kristal“ Luke Mihailovića, „Tragovi“ Dubravke Turić, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, „Jahači“ Dominika Menceja, „Praznik rada“ Pjera Žalice, „Kajmak“ Milča Mančevskog i „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića.

Reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić, inače selektori programa „Divlji film“, sa zadovoljstvom su najavili da će od ovog izdanja glavna nagrada za režiju nositi ime Dušana Makavejeva (iznos od 3.000 evra). Predstavili su i svoj izbor osam filmova reditelja iz celog sveta koji svojim autorskim stilom nastavljaju specifičan jezik našeg legendarnog reditelja, dodavši da je bilo veliko interesovanje sineasta iz celog sveta za ovu selekciju. U programsku selekciju su, između ostalog ušli i naslovi koji su premijere imali na Sandensu, u Berlinu i Kanu, kao što su „Sladak istok“, „Knjiga rešenja“, „Adra“, „Buntovnica“, „Vinsent mora da umre“, „Teheranske priče“.

Ova selecija donosi čak sedam regionalnih premijera, a žirijem koji će odlučivati o nagradama predsedavaće velika engleska glumica Greta Skaki. Osim što je u plodnoj karijeri sarađivala s Končalovskim, ili Džejmsom Ajvorijem daleke 1985. godine igrala je u filmu Makavejeva „Koka kola kid“. U žiriju su, osim Skakijeve, još dvoje ljudi koji su imali „dodira“ sa Dušanom Makavejevim.

To su i Jan Dede, jedan od najvećih živih montažera u Evropi, koji će tokom festivala održati i masterklas, ali i Rob Mos, američki dokumentarista koji predaje na Harvardu već 30 godina, na kojem je predavao i Makavejev. Mos, čiji su studenti, između ostalih, bili Daren Aronofski i Dejmijan Šazel, obratio se novinarima putem video linka, izrazivši najpre zadovoljstvo što će biti deo festivala LIFFE.

Darja Bajić govorila je o novoustanovljenoj selekciji posvećenoj TV serijama. Reditelji će biti „u trci“ za najbolju režiju mini TV serije, kao i dramske TV serije do 12 epizoda, koje su proizvedene na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije, a najbolje će izabrati strukovni žiri od čak 100 reditelja.

– Festival je napravio i posebnu platformu za gledanje serija, a biće organizovan i panel o TV serijama. Premijerno će biti prikazane epizode serija „Poziv“, „Tunel“ i „Tajkun 2“ – kazala je Bajićeva, dok je Dragan Jović, selektor programa studentskog filma objasnio da će biti prikazano 16 ostvarenja, koji su u konkurenciji za tri nagrade koje nose ime Radomira Baje Šaranovića, a sud o najboljima daće Stefan Arsenijević, Maja Medić i Miloš Vlalukin.

Darko Bajić je pomenuo da festival tradicionalno i ove godine, po 15. put organizuje konferenciju reditelja iz celog regiona.

– Smatramo da je ova profesija ugrožena digitalnom tehnikom, novim tehnologijama, a svi kao da zaboravljaju da je film san autora. Film obogaćuje život i zato je bitna i ova konferencija s koje ćemo odaslati poruku da nijedan zakon, niti priča koja se tiče autorskih prava u ovom regione ne može da se odigra bez reditelja. Moramo mi biti ti koji se pitamo, ne smemo da podležemo pritiscima producenata i mora se obezbediti egzistencija reditelja!

A nakon što je obnarodovao i dobitnika nagrade „Živojin Pavlović“, svog, kako je Bajić rekao, prijatelja, ali i jednog od najvećih reditelja, „tragača za čistim filmom“ Mišu Radivojevića – laureat je skromno rekao kako se oseća „delom fundusa festivala, koji je i pre nego što je osnovan LIFFE bio neka vrsta kolevke amaterskog filma“.

– Nisam spreman za ovu nagradu, jer je to nešto najviše što čovek od svojih kolega može da dobije. Nagrada „Žika Pavlović“ znači da treba da gajite sumnju da ste je zaslužili, jer sigurno ima nekog zaslužnijeg. A i pitam se da li sam otplatio rate duga Žiki Pavloviću. Jer, trajno smo mu dužni na tom putu da očuvamo autorski film koji je odlete ka novcu i tržištu. A Žika nam je na tom putu uvek bio neka vrsta večne vatre. Ova nagrada ima veliki teret. Pripadam generaciji koja je bolje reagovala na osporavanja nego na nagrade, pa će mi biti potrebno vreme da procenim da li je stvarno zaslužujem – fekao je Miša Radivojević. Izvor-foto: Agencije i portali, LKC

Categories: Kultura

Leave a Reply