Društvo

TU OKO NAS – Andrija Mandić: Spajić ne veruje u iskrenost koalicije „Za budućnost Crne Gore“, ali veruje DPS-u

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrija Mandić kazao je da mandatar Milojko Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana i istisne tu koaliciju iz vlade. Još jednom je pozvao predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, da prekine ćutanje i, kako kaže, radi posao za koji su ga izabrali građani Crne Gore, a među njima u velikom procentu i glasači ZBCG.

Mandić je u izjavi za medije poručio da je veoma važno da predsednik Crne Gore Jakov Milatović razjasni situaciju vezano za mnoge teme, uključujući i dodelu mandata Milojku Spajiću.

“Kao važan alat u akciji prekrajanja te volje koristi se i priča o proceni iskrenosti koalicije ZBCG i razgovori koji se tiču davanja mandata za sastav nove vlade kod predsednika Crne Gore”, naveo je Mandić.

Kako se sinoć čulo nakon Glavnog odbora PES-a, podseća Mandić, koalicija Za budućnost Crne Gore ne može u vladu zbog nedostatka iskrenosti. Spajiću se, kaže lider NSD, više dopada iskrenost poraženih 30. avgusta, nego iskrenost onih koji su demokratski pobijedili, kako navodi, kriminalni režim Mila Đukanovića.

“Njemu je izgleda bliža iskrenost onih koji su jurišali na Crkvu i pravoslavlje, koji su glasali iskreno da Crkva bude državna, a ne Božja, iskreno bili protiv Temeljnog ugovora i to nazivali najvećom izdajom, koji su nasiljem pokušali da spriječe hirotonisanje mitropolita Joanikija. Mada, protiv potpisivanja Temeljnog ugovora bili su i Spajić i DPS i BS”, kaže lider NSD.

Mandić pita da li se od ZBCG traži takva iskrenost da zgaze većinsku volju naroda, da mu okrenu leđa.

“I da budemo za nove i stare podjele, da kažemo ono što ne mislimo i budemo za ono u šta ne vjerujemo. Sve se nama može prebaciti, ali najmanje manjak iskrenosti. Zbog iskrenosti smo trpjeli, hapšeni, suđeni. Nijesmo mi bezgrešni što smo iskreni, ali smo iskreni kada kažemo da je teško povjerovati da su najiskreniji protivnici bivšeg režima postali neiskreni za mandatara, a iskreni saveznici DPS- a i Mila Đukanovića postaju primjer iskrenosti”, ističe Mandić.

Kaže i da su iskreno postupili i u razgovoru kod predsjednika Crne Gore.

“Na pitanje da li smatramo da nama pripada mandat za sastavljanje vlade odgovorili smo nedvosmisleno da to pripada PES-u, a da će ta stranka saglasno njihovim procedurama odabrati ko je to“, kaže Mandić.

On ističe i da su predsjedniku Crne Gore kazali da im je najvažnije da se u vladi okupe pobjednici od 30. avgusta i da se završi sa DPS-om i Milom Đukanovićem.

„Saopštili smo i tada da želimo da budemo u takvoj vladi, ali prema svemu što gledamo poslednjih dana, mandatar Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana, istisne ZBCG, odnosno autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do posljednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega”, kaže Mandić u izjavi za medije.

On ističe i da to vjerovatno nije ništa strašno za one koji su do 30. avgusta glasali za DPS ili one koji nisu osjetili borbu protiv diktature.

On poručuje i da koalicija ZBCG i NSD nikada nisu otimali nešto što im ne pripada, a nisu kako dodaje ni neko ko mijenja stavove kako vjetar duva.

“U politici, ipak, postoje pravila i naša koalicija i stranke u njoj nijesu pravljene za jedan izborni ciklus, nego da ispune svoje političke ciljeve. Kao što smo, nakon velike borbe, zajedno sa građanima, srušili bivši režim, tako sada želimo da ostvarimo i naredne ciljeve, među kojima su ekonomski prosperitet, vladavina prava, obračun sa kriminalom i korupcijom, borba protiv diskriminacije, a naročito demontaža bivšeg režima, kako se više nikada ne bi desilo da Crnom Gorom zavlada Milo Đukanović i njegova hobotnica”, zaključio je Mandić.

Categories: Društvo

Leave a Reply