Ekonomija

AKTUELNO: Skupina svetskih sila u usponu dobivaju nove države članice

Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružuju se skupini zemalja BRICS-a, nakon što su njihove kandidature u četvrtak odobrili čelnici sadašnjih država članica, objavio je južnoafrički predsednik Cyril Ramaphosa. Šest pridošlica postaće punopravni članovi od februara 2024. Klub se trenutno sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Proširenje BRICS-a bilo je na vrhu dnevnog reda summita u Johannesburgu ove nedelje.

“Cenimo interes drugih zemalja za izgradnju partnerstva s BRICS-om. Zadužili smo naše ministre spoljnih poslova da dalje razviju model zemlje partnera BRICS-a i popis potencijalnih partnerskih zemalja”, dodao je južnoafrički čelnik.

BRICS se prethodno proširio samo jednom 2010., kada se Južnoafrička Republika pridružila organizaciji. Prijem je izvršen bez ikakvih preduvjeta. Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnjeg summita bio je dogovor o formalnijim kriterijima za nove kandidate. Ruski predsednik Vladimir Putin, čija će nacija sledeće godine preuzeti rotirajuće predsedanje BRICS-om, zahvalio je domaćinu summita na njegovom doprinosu ishodu.

“Predsednik Ramaphosa pokazao je neverojatnu diplomatsku veštinu u pomirenju svih pozicija u vezi sa širenjem BRICS-a”, rekao je. Društvo se reklamira kao alternativa međunarodnim institucijama kojima dominira zapad, govoreći da njen pristup bolje odražava multipolarni svet u nastajanju. Države članice optužile su SAD i njegove saveznike za zlouporabu položaja u trenutku unipolarnosti, u kojem su uživali nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kako se zapadni uticaj smanjivao, njegovi su čelnici koristili alate pod svojom kontrolom, poput dolara, kako bi zaštitili svoj hegemonijski položaj, tvrde članice BRICS-a.

Učesnici sammita izrazili su uverenje da će uticaj organizacije nastaviti rasti. BRICS nastoji održati uravnotežen pristup svojoj politici pristupanja kako bi svi delovi sveta bili zastupljeni i imali uticaj na njegov dnevni red. Izvor-foto: Logicno, Saša F. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply