Kultura

U Prizrenu 26. avgusta počinje 8. Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus”

Međunarodni festival srednjevekovne muzike „Medimus“, osmi put po redu, održaće se u atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu poslednjeg avgustovskog vikenda, 26. i 27. avgusta, saopštili su organizatori ove manifestacije – Društvo prijatelja manastira Sveti arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti arhangeli.

Festival će 26. avgusta otvoriti nastupi “Duo lauta” i “Grejs Njukom”, a narednog dana će nastupiti ansambli “Parlamento” i “Medimus”.

Generalni pokrovitelj „Medimusa“ je Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

“Medimus” ima za cilj da predstavi srednjovekovno muzičko nasleđe u gradu gde se osobito negovala muzička kultura i u kome su nastale neke od najlepših kompozicija ovih prostora.

Medimus festival spaja savremeno muzičko stvaranje sa teritorijom na kojoj je izvorno sve i počelo, a kao inspiraciju ima Dragana Prizrenca, jednog od muzičara koji je još 1335. godine svirao na dubrovačkim trgovima. Godine 1346. svirao je “Carsko kolo” na krunisanju cara Dušana u Skoplju. Na dvoru cara Dušana, pred carem, vlastelom i gostima često se igrala igra „Kosači“, gde je igru muzikom pratio Dragan Prizrenac svirajući trumpetu, a pratili su ga lautari i bubnjari.

Categories: Kultura

Leave a Reply