Ekonomija

AKTUELNO: Lideri BRIKS-a postigli dogovor o proširenju

Lideri BRIKS-a postigli su dogovor o proširenju ove organizacije, saopštila je danas južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

Sporazum o širenju otvara put da desetine zainteresovanih zemalja kandidata mogu da iznesu svoje razloge za priključenje toj grupaciji, prenosi Rojters. Proširenje BRIKS-a bila je glavna tema na samitu koji se održava u Johanesburgu. Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. 16.10 – Lula: BRIKS učestvuje u naporima da se okonča rat u Ukrajini Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da je sve veći broj zemalja, među kojima su i članice BRIKS-a, angažovan po pitanju okončanja rata u Ukrajini, dodavši da su te države u direktnom kontaktu sa Moskvom i Kijevom.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas na ubrzano širenje grupe BRIKS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u video-obraćanju na samitu BRIKS-a, da se ta organizacija zalaže za multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i principima Ujedinjenih nacija.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply