Ekonomija

ROŠTILJIJADA 2023. U LESKOVCU – ’’Pale prve pljeke cena od 250 do 350 dinara’’- ‘’Narodna 300 dinara’’

Na skari kod čuvenog  ‘’Velikog dede’’ (Big deda)’ pale su prve ovogodišnje ’’pljeke’’ (pljeskavice) na ’’Roštiljijadi’’.  Cena obične (klasične) je 250 dinara, dok je cena velike pljeskavice (ko Mercedeseova rad-kapna) 350 dinara. Velika gurmanska je 400-450 dinara i tako redom. Ima i ćevapčića, uštipaka i ’’klasična’’ dobro poznata ’’deset u pola lepinje sa lukom’’. Kamera našeg lutajućeg reportera prošla je danas Roštiljijadom i zabeležila nekoliko kadrova nakojima se vidi da su mnogi štandovi još uvek ‘’u montaži’’ I pripremaju za početak.. Inače valja podsetiti da su se u ovo vreme svetskog festivala roštilja i čuvenih leskovačkih specijaliteta sa skare održavale kvalitetne, naučne i edukativne manifestacije. Bilo je veoma zanimljiv i egzotičnih takmičenja. Izmedju ostalog: čuveni jesenji Sajam vinarstva vinogradarstvo, poljoprivrede I poljošprivrednih mašina (jedan od veoma posećenih na prostorima juga Evrope). Izbor najboljeg proizvodjača vina I žestokih alkoholnih pića. Dodeljivan ‘’Zlatan kondir’’. Proglašavani najbolji proizvodjači mlečnih I suhomesnatih proizvoda.

Održavao se ’’Džinka fest’’ takmičenje u jedenju ko otrov ljutih papričica.

-Izbor najboljeg majstora u pravljenju leskovačkih ćevapčica

-Izbor najboljeg majstora u pravljenju najbolje leskovačke pljeskavice (poesbno takmičenje je bilo u pravljenju gurmanske pljeskavice i ’’specijalke’’)

-Izbor najboljeg proizvodjača roštilj (ćevap) mesa

-takmičenju gurmana u jedenju leskovačkih ćevapa (bilo najviše takmičara iz zemlje i inostranstva, nekoliko takmičara palo u nesvest a neki su kolima hitne pomoći transportovani u bolnicu)

-Izbor najbolje konobara u posluživanju leskovačkih specijaliteta – čuveni ’’leskovački voz’’… itd. Itd Sve to je pratilo i uživalo u ukusnim i opijajuće mirisnim “za još“ specijalitetima sa roštilja više od 500.000 gostiju iz zemlje i inostranstva!

Ovako je danas bilo na ’’Roštiljijadi’’ u Leskovcu, večeras će, nadamo se, biti baš pravo ’’takmičarsko veče’’ u svemu. Prijatno i lep provod.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply